Mediavisionin tutkimus: Suomessa kasvavasta AV-piratismin määrästä merkittävä osa kotimaista tuotantoa

AV-piratismin määrä jatkaa kasvuaan Suomessa ja merkittävä osa siitä on kotimaista tuotantoa, selviää ruotsalaisen MediaVision AB:n vuotuisesta tutkimuksesta . Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa luvattomista lähteistä. Pohjoismaista AV-piratismi on edelleen yleisintä Ruotsissa, vaikka ero Suomeen onkin kaventunut.

AV-piratismia harjoittavien määrä kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa

Kokonaisuudessaan jo arviolta 12 prosenttia 15–74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja TV-sarjoja luvattomista lähteistä. Luvattomia sisältöjä käyttävien määrä on kaksinkertaistunut vuodesta 2018, jolloin se oli tutkimushistorian alimmalla tasolla kuudessa prosentissa. Vuosina 2019–2020 taso on ollut kymmenessä prosentissa, joten av-piratismia harjoittavien määrä kasvaa huolimatta siitä, että laillisia vaihtoehtoja katsella av-sisältöjä – jopa maksuttomasti – on enemmän kuin koskaan.

Maaliskuussa 2021 toteutetun tutkimuksen mukaan Suomessa arviolta 485 000 henkilöä kuluttaa kuukausittain av-sisältöjä luvattomista lähteistä. He lataavat tai suoratoistavat näistä palveluista vuoden aikana 21 miljoonaa elokuvaa ja 40 miljoonaa TV-sarjan jaksoa eli yhteensä 61 miljoonaa nimikettä.

Pohjoismaisessa vertailussa av-piratismin määrä on Suomessa samalla tasolla Tanskan kanssa. Norjassa piratismia harjoittavien määrä on hieman korkeampi, 14 prosenttia. Ruotsissa on edelleen Pohjoismaiden korkein av-piratismia harjoittavien määrä, 17 prosenttia. Toisin kuin Suomessa, piratismin määrä on ollut Ruotsissa jo vuosia laskusuunnassa, eikä ero Suomeen ole enää kuin muutaman prosenttiyksikön.

Lähes kolmannes luvatta kulutetuista sisällöistä on kotimaista tuotantoa

Kotimaisen tuotannon osuus kaikista Suomessa luvatta kulutetuista elokuvista ja TV-sarjan jaksoista on 30 prosenttia. Vuodessa suomalaiset katsovat arviolta jopa kuusi miljoonaa kotimaista elokuvaa ja 12 miljoonaa TV-sarjan jaksoa luvattomista lähteistä. Muun pohjoismaisen tuotannon osuus on kolme miljoonaa elokuvaa ja seitsemän miljoonaa TV-sarjan jaksoa.

”Kotimaisten av-sisältöjen luvattomat käyttömäärät ovat todella hurjia. Lukuja voi verrata siihen, että kotimaisia elokuvia käydään vuosittain katsomassa elokuvateattereissa 1,5–2,5 miljoonaa kertaa”, hämmästelee Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen. ”Kotimaisen draaman katsominen piraattibisnestä tukien heikentää av-alan mahdollisuuksia tehdä uutta kiinnostavaa sisältöä. Se on karhunpalvelus kotimaisille tekijöille”, hän jatkaa.

”Suomessa tehdään laadukkaita elokuvia ja tv-sarjoja, jotka kiinnostavat kuluttajia. Luvattomista lähteistä kulutettuina ne eivät ikävä kyllä tuota mitään sisältöjä tekeville ja tuottaville, ja heikentävät myös lähettäjäyritysten mahdollisuuksia investoida kotimaiseen draamaan. Piratismi on edelleen ongelma, johon pitää voida puuttua av-alan toimintaympäristön turvaamiseksi”, toteaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Lisätietoa:
Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
TTVK ry
puh. 040 706 6674

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset