Merkittävä päätös Kanadasta – Popcorn Timea tarjoava nettisivu suljettiin

Kanadan liittovaltion tuomioistuin on määrännyt Popcorn Time -nimistä piraattipalvelua tarjoavan nettisivun suljettavaksi. Lähes samanaikaisesti Uuden-Seelannin tuomioistuin määräsi suljettavaksi YTS-nimisen torrent-sivuston, joka toimi lähteenä valtaosalle Popcorn Timen hyödyntämistä luvattomista sisällöistä.

Popcorn Time on suomalaistenkin käyttämä tietokoneohjelma. Ohjelman ladattuaan käyttäjät voivat sen välityksellä katsoa suuren määrän laittomasti jaossa olevia elokuvia sekä tv-sarjoja. Palvelua tarjoavalla nettisivulla kävi heinäkuussa 2015 noin 1,5 miljoonaa yksittäistä vierailijaa. Suljetulla torrent-sivustolla vieraili yli 3,4 miljoonaa henkilöä elokuussa 2015. YTS toimi myös yhden internetin merkittävimmän laittoman julkaisuryhmän YIFY:n ensisijaisena julkaisualustana.

Yhdysvaltain elokuvateollisuutta edustava järjestö Motion Picture Association of American (MPAA)  haastoi Popcorn Timen kolme kanadalaista ylläpitäjää oikeuteen 9.10.2015. MPAA:n mukaan vastaajat mahdollistivat, hyväksyivät sekä yllyttivät elokuvien ja tv-sarjojen tekijänoikeusloukkauksiin. Tuomioistuin määräsi vastaajat sulkemaan nettisivun sekä pidättäytymään sen tai sen tarjoaman sovelluksen ylläpitämisestä ja markkinoimisesta. Suljettu domain-nimi oli ylläpitäjien mukaan palvelun virallinen nettisivu.

Uudessa-Seelannissa nostettiin kanne 12.10.2015 YTS-sivuston ylläpitäjää vastaan. Vastaajan katsottiin syyllistyneen laajamittaisten tekijänoikeusloukkausten avunantoon ja kehottamiseen. Oikeus päätyi ratkaisussaan antamaan väliaikaisen kieltomääräyksen piraattisivustolle.

”Popcorn Time ja YTS ovat laittomia alustoja, jotka ovat olemassa vain ja ainoastaan uusimpien elokuvien ja tv-sarjojen luvatonta jakamista varten”, sanoi MPAA:n toimitusjohtaja Chris Dodd. ”Kun saamme suljettua maailmanlaajuisesti operoivia laittomia kaupallisia palveluita, puolustamme niin jäsenistömme luovaa työtä ja satoja innovatiivisia laillisia palveluita kuin niitä miljoonia ihmisiä, joiden työpaikat riippuvat eloisasta tv- ja elokuvateollisuudesta.”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset