MP3 musiikkipiratismi tuli nuorelle koululaiselle kalliiksi

MP3- muodossa tapahtunut piraattimusiikin myyminen tuli kalliiksi pääkaupunkiseudulta kotoisin olevalle koululaiselle.

Piratismivalvontaa harjoittava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus havaitsi Internetissä tarjottavan myytäväksi äänitteitä. Asianomistajien tekemän rikosilmoituksen perusteella selvisi, että myynnin takana oli tekoaikaan juuri 15-vuotta täyttänyt koululainen. Hän oli myynyt Internetin välityksellä MP3-muotoon pakattuja ja CDR-levykkeelle tallentamiaan kopioituja äänitteitä.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry sekä Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry sopivat koululaisen kanssa maksettavista tekijänoikeuskorvauksista. Korvausten määräksi sovittiin yhteensä 80.000 mk. Lisäksi koululainen joutui luovuttamaan laittomassa kopioinnissa ja myynnissä käyttämänsä tietokonelaitteiston asianomistajille hävitettäväksi.

Piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan nettipiratismin kasvu on ollut todella rajua. Viime vuonna keskus sulki noin 550 laitonta kotisivua. Tänä vuonna vastaava luku on jo tähän mennessä miltei 300 kpl. Keskus on jättänyt tänä vuonna myös useita tutkintapyyntöjä poliisille koskien laittomien tallenteiden levittämistä eri menetelmin Internetissä. Nettipiratismiin syyllistyvät eniten 15 – 25 -vuotiaat miehet.

MP3-muodon tarjoamat tilansäästöedut koituvat kalliiksi nettipiratismi harjoittaville. Yhdelle CDR-levykkeelle mahtuu keskimäärin MP3 muodossa pakattuna 8-10 normaalia albumia. Myytyjen albumien määrä nousee nopeasti suureksi ja sitä kautta myös tekijänoikeuskorvaukset. Lisäksi käytettävät laitteet tuomitaan hävitettäväksi.

Vuoden 1999 alussa arvioitiin maailmassa haettavan (download) yli 3 miljoonaa laitonta MP3-tiedostoa päivässä. Suomessa arvioitiin myydyn vuonna 1999 noin 8 miljoonaa CDR-levyä ja niistä noin 60 prosenttiin tallennettiin eri lähteistä saatua musiikkia (Marketing Radar 1999).

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset