MP3-piratismiin syyllistyneen koululaisen kanssa sovittiin 60.000 mk:n korvaus

MP3- muodossa tapahtunut piraattimusiikin myyminen tuli kalliiksi Satakunnasta kotoisin olevalle koululaiselle.


Piratismivalvontaa harjoittava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus havaitsi Internetissä tarjottavan myytäväksi äänitteitä. Asianomistajien tekemän rikosilmoituksen perusteella selvisi, että myynnin takana oli tekoaikaan juuri 16-vuotta täyttänyt koululainen. Hän oli myynyt Internetin välityksellä MP3-muotoon pakattuja ja CDR-levykkeelle tallentamiaan kopioituja äänitteitä ja tietokonepelejä. Koululainen oli kertomansa mukaan tienannut myynnistä noin 2.500 mk.


Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry ja Sony Computer Entertainment Inc sopivat koululaisen kanssa maksettavista tekijänoikeuskorvauksista. Korvausten määräksi sovittiin yhteensä 60.000 mk. Lisäksi koululainen joutui luovuttamaan laittomassa kopioinnissa ja myynnissä käyttämänsä tietokonelaitteiston oikeudenhaltijoille hävitettäväksi.


MP3-muodon tarjoamat tilansäästöedut koituvat kalliiksi nettipiratismi harjoittaville. Yhdelle CDR-levykkeelle mahtuu keskimäärin MP3-muodossa pakattuna 8-20 normaalia albumia. Myytyjen albumien määrä nousee nopeasti suureksi ja sitä kautta myös tekijänoikeuskorvaukset. Yleensä tekijänoikeushyvitys on noin 100 mk per albumi eli yhdestä CDR-levystä voi tulla yli 1000 mk hyvityksiä maksettavaksi. Lisäksi käytettävät laitteet tuomitaan hävitettäväksi.


Piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan nettipiratismin kasvu on ollut todella rajua. Aiemmin kesäkuussa oikeudenhaltijat sopivat vastaavanlaisen tapauksen pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan koululaisen kanssa, tuolloin korvaussummaksi sovittiin 80.000 mk. Jutun sopiminen ilman oikeudenkäyntiä on aina poikkeuksellista ja tapauskohtaista. ”Kyseessä on rikollinen toiminta ja pääsääntöisesti niistä tulee olla seurauksena myös tuomioistuimen langettama rangaistus” korostaa varatuomari Antti Kotilainen keskuksesta.


Keskus on jättänyt tänä vuonna useita tutkintapyyntöjä poliisille koskien laittomien tallenteiden levittämistä eri menetelmin Internetissä. Lisäksi keskuksen aloitteesta on tänä vuonna suljettu yli 400 laitonta materiaalia sisältävää kotisivua. Nettipiratismiin syyllistyvät eniten 15 – 25 -vuotiaat miehet.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset