Musiikin piraattimarkkinat ennätyslukemissa

Levytuottajien kansainvälinen kattojärjestö IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) julkaisi tänään vuosittaisen piraattiraporttinsa. Piraattitallenteiden maailman kokonaismyynti vuonna 2003 oli 1,7 miljardia kappaletta ja kaupallinen arvo 4,5 miljardia US-dollaria. CD-tallenteiden osalta myyntiluvut olivat ennätykselliset 1,1 miljardia kappaletta. Maailmanlaajuisesti vuonna 2003 yksi CD-levy kolmesta on ollut laiton, kun vielä vuonna 2000 vastaava suhde oli yksi levy viidestä.


Tehdas- ja CD-R-piraatit valtasivat edelleen markkinoita


Piraattitallenteiden formaatti vaihtelee alueittain. Tehdasvalmisteiset ”prässätyt” CD-levyt hallitsevat markkinoita Aasiassa ja Venäjällä. Poltetut CD-R-tallenteet ovat taasen hallitsevassa asemassa Etelä-Euroopassa ja Latinalaisessa Amerikassa. Prässättyjen levyjen osuus piraattimarkkinoista on 36 % (kasvua 4 %) ja CD-R-tallenteiden 31 % (kasvua 3 %). Piraattikasetit ovat edelleen tärkeä formaatti esim. Afrikassa ja Itä-Euroopassa ja vaikka niiden osuus kokonaismarkkinoista on laskenut vuosi vuodelta (vuonna 2000 65 %), on osuus edelleen 33 % (laskua 7%).


Suomen markkinoilla hallitseva formaatti on Venäjän läheisyydestä johtuen prässätty tehdasvalmisteinen piraatti-CD. Suomessa piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus ja valvontakeskuksen mukaan (TTVK) mukaan Suomeen tuotiin vuonna 2003 Venäjältä ja Virosta yhteensä n. 3,0 milj. piraatti CD-levyä. Kotimainen uutuuslevy on keskimäärin viikon kuluessa julkaisusta saatavilla Viipurin piraattikauppiailta 1,5 euron kappalehintaan.


Viranomaisten ja oikeudenhaltijoiden toiminta tehostunut – piraattimarkkinoiden kasvu hidastunut


Piraattimarkkinoiden kasvu vuonna 2003 oli vähäisintä neljään vuoteen. Ifpin mukaan oikeudenhaltijoiden ja viranomaisten kasvava yhteistyö ja toimenpiteet ovat merkittävästi pystyneet vastaamaan kansainvälisen ja järjestäytyneen rikollisuuden pyörittämään piraattikauppaan.


Suomessa piratismin vastaista valvontatyötä suorittaa useiden tekijänoikeusjärjestöjen yhdessä perustama TTVK, jonka valvontatyö kohdistuu musiikin lisäksi myös elokuva- ja pelipiratismiin. TTVK:n projektipäällikkö varatuomari Antti Kotilainen antaa kehuja Suomen viranomaisille. ”Sekä tulli että poliisi näkevät piratismin nykyisin osana laajempaa talousrikollisuutta. Molempien tutkintavalmiudet ja asenteet ovat hyvällä mallilla. Tullin kanssa meillä on ollut yhteistyösopimus jo vuodesta 1999”, toteaa Kotilainen.


Järjestäytynyt rikollisuus käärii tuotot – Interpol epäilee myös terroristikytkentöjä piraattibisnekseen


Musiikkipiratismista ja muista tuoteväärennöksistä kertyneet tulovirrat rahoittavat ja vahvistavat paljolti järjestäytynyttä rikollisuutta. Interpolin arvion mukaan järjestäytynyt rikollisuus kerää vuosittain yli 500 miljardin euron tulot erilaisista tuoteväärennöksistä. Interpolin pääsihteeri Ronald Noblen mukaan Interpol on erittäin huolissaan viitteistä, joiden mukaan tuoteväärennöksistä on tulossa myös lukuisten eri terroristiryhmien yksi rahoituskanava.


Näyttöä järjestäytyneen rikollisuuden osallisuudesta piratismiin vuonna 2003 saatiin mm. Meksikossa, Italiassa, Kreikassa ja Brasiliassa. Italian poliisi paljasti lokakuussa 2003 Napolissa toimineen laajan musiikki, elokuva ja hyötyohjelmia valmistaneen piraattiorganisaation. Poliisin suorittamissa iskuissa, joihin osallistui yli 50 poliisia, löydettiin kuusi eri CD-R-valmistuspaikkaa ja takavarikoitiin lähes 500 polttavaa CDR-asemaa. Meksikossa poliisin ratsiat kuuluisalla Tepiton torille johtivat neljän tunnin mittaiseen katumellakkaan, jossa alueella toimivat rikollisjengit hyökkäsivät poliisin kimppuun näiden suorittaessa takavarikoita. Ratsian tuloksena poliisin haltuun saatiin yli 200.000 piraattilevyä, kokaiinia, marihuanaa ja tuliaseita.


Takavarikot nousivat ennätyslukemiin

Ääniteteollisuus on viime vuosina investoinut vahvasti piratismin vastaiseen kamppailuun. Tällä hetkellä Ifpin ja sen kansallisten jäsenryhmien palveluksessa on yhteensä n. 250 ”piraattitutkijaa”. Levyteollisuuden ja musiikin tekijöiden yhteistyö viranomaisten kanssa on johtanut myös merkittäviin tuloksiin. Viranomaiset ympäri maailmaa onnistuivat vuonna 2003 takavarikoimaan yli 56 milj. piraatti CD- tai CD-R-levyä. Vuonna 2002 määrä oli 50 miljoonaa ja sitä edeltävänä vuonna 13 miljoonaa, joten kasvu on ollut rajua.


Viranomaisten menestyksestä kertovat mm. seuraavat tapaukset vuodelta 2003:

• Etelä-Amerikassa takavarikoitiin vuoden aikana noin 21 miljoonaa CD-R levyä; 2/3 koko maailman takavarikoista. Perussa ja Paraguayssa on yksittäisten iskujen tuloksena takavarikoitu yli miljoonan erän CD-R-levyjä.


• Polttavien CD-R-asemien takavarikot nousivat 14.745 kappaleeseen ollen yli kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Takavarikoidulla määrällä polttavia asemia kykenee vuodessa valmistamaan noin 420 miljoonaa piraatti CD-R-levyä.


• CD-levyn valmistuksessa käytettäviä muotteja takavarikoitiin vuonna 2003 ennätysmäärä 12.021 kappaletta, kuusi kertaa enemmän kuin vuonna 2002.


Mikroskooppi paljastaa syyllisen


Jäljittääkseen laittomia CD-levyjä valmistavat tehtaat, Ifpi on perustanut Lontoossa sijaitsevaan päämajaansa rikosteknisen laboratorion, jossa piraattilevyjä analysoidaan mikroskooppisin menetelmin ja mittauksin. Tällä hetkellä Ifpin laboratorio tekee yhteistyötä myös elokuvateollisuutta edustavan MPA:n ja hyötyohjelmia edustavan BSA:n kanssa.


Tutkimusten perusteella on pystytty paikantamaan useita piraattitehtaita. Näihin tehtaisiin tehtyjen ratsioiden tuloksena vuonna 2003 saatiin takavarikkoon yhteensä 68 tuotantolinjaa. Kyseisellä määrällä linjoja pystyy vuodessa valmistamaan yli 300 milj. CD-levyä; määrä joka on suurempi kuin mikään laillinen markkina-alue pois lukien Yhdysvaltojen levymarkkinat.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset