Usein kysyttyä

Usein kysyttyä tekijänoikeudesta

Tarvitsenko luvan, jos haluan esim. ravintolatoiminnassa pitää TV:n auki ja näyttää sieltä ohjelmia? Onko luvan kannalta eroa, jos kyseessä on verorahoitteinen Yle tai mainoskanavat?

Ylen kanavia saa näyttää ilman erillistä lupaa myös julkisissa tiloissa. Ylen kanavien esittämisen edellytyksenä on se, että lähetys välitetään alkuperäisenä sitä muuttamatta eikä lähetykseen lisätä kaupallista materiaalia, kuten mainoksia. Lähetyksiä ei saa tallentaa tiedostoina eikä vanhanaikaisina nauhoituksina, eikä niiden seuraamisesta saa periä maksua.
Muiden vapaasti vastaanotettavien mainoskanavien (esim. MTV3, Nelonen) näyttämiseen tarvitset luvan lähettäjäyritykseltä. Jos haluat näyttää maksullisilla kanavilla (esim. CMore, Ruutu+) olevia ohjelmia, kuten esimerkiksi urheilua, huomioithan, että maksukanavien katseluoikeuksista on olemassa eri hinnat yksityishenkilöille ja yrityksille. Kuluttajakäyttöön tarkoitetun katseluoikeuden käyttäminen ravintolatoiminnassa ei ole sallittua.
On hyvä muistaa, että minkä tahansa kanavan, myös Ylen, näyttäminen ravintolassa edellyttää aina musiikkilupaa. Musiikkilupien myyntiä ja asiakaspalvelua hoitaa GT Musiikkiluvat Oy.

Jaa somessa: