Nuijamaan tulli nappasi ennätyslastin piraatti-cd:tä, takavarikkoon yli 15.000 p

Nuijamaan tulli suoritti huhtikuussa merkittävän piraattiääniteiden takavarikon, jossa tullin haltuun jäi yli 15.000 kappaletta laittomia cd-äänitteitä. Kyseessä on tähän asti suurin itärajalla tullin haaviin jäänyt yksittäinen piraattilevyerä. Aikaisempi ennätys oli tasan 15.000 piraattilevyä helmikuussa 2001.


Nuijamaan tulliin saapui huhtikuun alkupäivinä henkilöauto, jota kuljetti saksalainen mieshenkilö. Suoritetussa tarkastuksessa tulli löysi henkilöauton tavaratilasta yli 15.000 piraatti cd-levyä. Levyt olivat matkalla Moskovasta Saksaan. Erä sisälsi 15 erilaista kokoelmalevyä käsittäen mm. kansainvälisten artistien kuten Madonnan ja Jennifer Lopezin kappaleita. Oikeudenhaltijat sekä viranomaiset pyrkivät parhaillaan selvittämään levyjen valmistuspaikkaa Venäjällä ja lopullista määränpäätä Saksassa.


Suomessa piratismivalvontaa suorittavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) varatuomari Antti Kotilainen mukaan tullin suorittama pysäytys on jälleen osoitus Venäjällä vallitsevasta poikkeuksellisen korkeasta piratismiasteesta. ’Levytuottajien kansainvälisen kattojärjestön Ifpin (International Federation of the Phonographic Industry) mukaan tällä hetkellä Länsi-Euroopassa takavarikkoon saaduista tehdasvalmisteisista piraattilevyistä jopa 70 prosenttia on valmistettu Venäjällä’, toteaa Kotilainen. Venäjän piraattiteollisuus on monin paikoin järjestyneen rikollisuuden halussa; pienet kiinnijäämisriskit ja rangaistukset sekä mahdollisuudet valtaviin taloudellisiin voittoihin houkuttelevat Kotilaisen mukaan järjestäytynyttä rikollisuutta piraattilevyjen valmistamiseen ja jopa maailmanlaajuiseen levitykseen.


Tullihallituksen ylitarkastaja Anssi Kartilan mukaan Suomen pitkä EU-raja Venäjän kanssa muodostaa tällä hetkellä selkeän riskin EU:n laillisille sisämarkkinoille. ’Tämänkertainen ja viime vuoden vastaavan suuruinen takavarikko ovat selvä merkki siitä, että Suomea pyritään edelleen käyttämään kauttakulkumaana Euroopan markkinoille’, toteaa Kartila. Kartila korostaakin nykyisellään yhteistyön merkitystä oikeudenhaltijoiden ja viranomaisten kesken: Koulutus ja tehokas tiedonkulku oikeudenhaltijoilta tulliviranomaisille varmistavat tehokkaan valvontatuloksen. Yhteistyö tullin ja TTVK:n kanssa on sujunut mainiosti, josta osoituksena tämäkin Nuijamaan tullin suorittama pysäytys.’


Viihde- ja ohjelmateollisuuden etujärjestöt kuten Ifpi, MPA ja BSA kiirehtivätkin Euroopan Unionia tiukentamaan otettaan kamppailussa piratismia vastaan. EU maiden elokuva-, musiikki-, peli- ja ohjelmateollisuus menettävät vuosittain useita miljardeja euroja piratismin johdosta. Euroopan unioni onkin uudistamassa ns. Enforcement direktiiviään. Oikeudenhaltijoiden näkemysten mukaan nyt tarvitaan konkreettisia uudistuksia piratismin vastaisessa lainsäädännössä. Oikeudenhaltijoiden mielestä uudessa direktiivissä tulisi ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:


1. Riittävän ankarat rangaistukset ja vahingonkorvaukset, jotta piraatit eivät enää pystyisi kuittaamaan kiinnijäämistä vain pienenä toimintaan liittyvä tavanomaisena kustannuseränä.

2. Kohtuullinen tekijänoikeuden omistusoletus oikeudenhaltijoille, jolloin varmistetaan asioiden ripeä eteneminen tuomioistuimissa ja se, etteivät piraatit vapaudu edesvastuusta.

3. Piraattituotteiden tehokas takavarikointi ja säilytys todistusaineiston varmistamiseksi.

4. Riittävien tietojen toimittaminen viranomaisten toimesta oikeudenhaltijoille piraattituotteiden valmistajista ja levitysreiteistä, jolloin varmistetaan, että myös piraattituotteet alun perin valmistanut taho ja levittäjä joutuvat edesvastuuseen.

5. Pakolliset ns. SID-koodit cd- ja muihin optisiin levyihin, jotta piraattitallenteiden valmistaja ja läh-de voidaan tunnistaa.


Lisätietoja:

Antti Kotilainen, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus, 09-6803 4049

Anssi Kartila, ylitarkastaja, tullihallitus, 020 4922 2748

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset