Oikeudenhaltijat haastoivat YouTube-mp3.org -palvelun oikeuteen

Levy-yhtiöitä edustavat järjestöt Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ovat aloittaneet oikeustoimet YouTube-mp3.org -nimistä sivustoa vastaan. Kyseessä on maailman suosituin musiikin suoratoistorippaukseen perustuva palvelu. Niin kutsuttu suoratoistorippaus (stream ripping) on menetelmä, jossa suoratoistopalveluissa – kuten tässä tapauksessa YouTubessa – olevat sisällöt muunnetaan tietokoneelle ladattaviksi tiedostoiksi. Palveluja käytetään paljon esimerkiksi musiikkivideoiden ääniraitojen muuntamiseen tietokoneelle ladattavaan mp3-muotoon.

Suoratoistorippaus on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava musiikkipiratismin muoto, joka on ohittanut suosiossa esimerkiksi torrent-latauksiin perustuvan nettipiratismin. Saksasta käsin operoiva YouTube-mp3.org on maailman suosituin suoratoistorippaukseen perustuva palvelu. Sivustolla on jopa yli 60 miljoonaa yksittäistä kävijää kuukaudessa, ja se on suosittu suomalaistenkin keskuudessa.

Kävijämääriensä johdosta piraattipalvelut voivat tienata isoja rahoja tarjoamalla mainospaikkoja sivustoltaan. YouTube-mp3.org -palvelun sekä sen ylläpitäjän arvioidaan saavan mainostuloja satojen tuhansien dollarien edestä joka kuukausi. Tästä huolimatta sivusto ei maksa lainkaan korvauksia artisteille ja oikeudenhaltijoille, joiden sisältöjen luvattomaan käyttöön palvelun suosio perustuu. Suoratoistorippaus on myös yksiselitteisesti YouTuben omien käyttöehtojen vastaista.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset