Oikeus keskeytti nettijakelun – tuhansia musiikkikappaleita jaettiin työnantajan liittymästä

Ahvenanmaan käräjäoikeus määräsi Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK ry) hakemuksesta paikallisen teleyrityksen (Ålands Datakommunikation) keskeyttämään tekijänoikeudella suojatun aineiston yleisön saataville saattamisen liittymästä, jota oikeudenhaltijoiden valvonnassa keräämä näyttö koski. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen tekijänoikeuslain nojalla annettu keskeyttämismääräys.

Teletunnistetiedoista kävi ilmi, että ko. liittymä oli Ahvenanmaan maakuntahallituksen nimissä ja sen käyttäjäksi oli merkitty maakuntahallituksen palveluksessa oleva henkilö. Liittymän kautta oli ennen keskeyttämismääräyksen täytäntöönpanoa jaossa huomattava määrä musiikkikappaleita. Oikeudenhaltijat sopivat asian Ahvenanmaan maakuntahallituksen ja tämän palveluksessa olevan henkilön kanssa.

Ahvenanmaan maakuntahallituksen liikenneosaston päällikkö Niklas Karlman on harmissaan tapahtuneesta: ”Työnantajana meidän on huolehdittava siitä, että työntekijämme eivät syyllisty laittomuuksiin. Emme hyväksy tällaista ja olemme ryhtyneet toimiin työntekijöidemme valistamiseksi. Tiedostamme hyvin tällaisen toiminnan uhan tietoturvalle.”

Ensimmäistä kertaa Suomessa paljastui, että työnantajan nimissä olevaa liittymää käytettiin laittomaan tiedostojen jakamiseen. Maailmalla vastaavia tapauksia on ollut jo useita. Englannissa marraskuussa 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi kymmenestä toimistotyöntekijästä – yksi viidestä alle 25-vuotiaiden ikäluokassa – käyttää työnantajan konetta myös laittomaan musiikin lataamiseen. TTVK:n lakimies Jaana Pihkala ei usko, että Ahvenanmaan tapaus on Suomessakaan poikkeuksellinen: ”Työpaikoilla on usein tehokkaammat nettiyhteydet, jotka houkuttelevat varmasti myös vertaisverkkojen laittomaan käyttöön, jos sellaiseen on taipumusta. Joku saattaa myös naiivisti luulla, että kiinnijäämisriski työnantajan koneelta toimittaessa on pienempi. Huolestuttavaa on se, ettei ajatella lainkaan tietoturvariskejä tai mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia työnantajalle.”

Tietoturvariskit ovat vertaisverkkojen laittomassa käytössä huomattavat. Vertaisverkot ovat sähköpostin ohella yksi yleisimmistä virusten, troijalaisten ja vakoiluohjelmien levittämiskeinoista. Lisääntynyt vertaisverkkoliikenteen kryptaus kasvattaa tietoturvariskiä entisestään, koska se ehkäisee palomuurin toiminnan. Lisäksi p2p-ohjelmien käyttö edellyttää lähes aina, että myös omalta koneelta laitetaan tiedostoja jakoon. Riski siitä, että nettiin vuotaa vahingossa jotain, mitä ei pitäisi, on erityisesti työkoneelta toimittaessa huomattava.

Esimerkiksi kesäkuussa 2007 lääkeyritys Pfizer tiedotti, että noin 17 000 silloisen ja entisen työntekijän nimet ja henkilötunnukset vuotivat nettiin, koska yrityksen työntekijän avopuoliso oli käyttänyt yrityksen kannettavaa tietokonetta laittomaan tiedostojenjakoon. Syyskuussa 2007 Citigroup-pankki vahvisti, että 5 200 asiakkaan henkilötietoja oli vuotanut nettiin, koska pankin työntekijä käytti tiedostojenjako-ohjelmaa laittomasti työkoneellaan.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset