Oikeus määräsi KickassTorrents -piraattipalvelun estettäväksi

Markkinaoikeus antoi 29.4.2016 päätöksen, jolla se velvoittaa yhteensä seitsemän suomalaisen teleoperaattorin estämään asiakkaidensa pääsyn tekijänoikeuksia loukkaavalle KickassTorrents -nimiselle piraattisivustolle. Estomääräys annettiin markkinaosuudeltaan kolmelle suurimmalle teleoperaattorille (DNA oy, Elisa Oyj ja TeliaSonera Finland Oy) sekä neljälle Finnet-liitto ry:n jäsenyhtiölle (Anvia Oyj, Kaisanet Oy, Lounea Oy ja MPY Palvelut Oyj).

Estomääräys on kuitenkin rajatumpi ja siten tehottomampi kuin mitä oikeudenhaltijoiden alkuperäisessä hakemuksessa vaadittiin. Määräys velvoittaa operaattorit estämään pääsyn piraattipalvelun käytössä oleviin domain-nimiin, mutta ei sen käyttämiin IP-osoitteisiin.

”Markkinaoikeus antoi valitettavasti oikeudenhaltijoiden alkuperäistä hakemusta huomattavasti rajatumman estomääräyksen, joka tekee estosta oikeudenhaltijoiden mielestä osittain tehottoman. Tutustumme nyt rauhassa ratkaisuun ja harkitsemme, ovatko sen puutteet ja tulkintalinjaukset sellaisia, että niistä on pyrittävä hakemaan vielä korkeimman oikeuden näkemys,” sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Tekijänoikeuslain muutos mahdollisti estomääräyksen

Markkinaoikeuden päätös perustuu 1.6.2015 voimaan tulleeseen tekijänoikeuslain muutokseen, joka mahdollisti EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisen puuttumisen selkeästi laittomiin piraattisivustoihin. Lakimuutoksen ansiosta oikeudenhaltijat voivat hakea tuomioistuimelta estomääräystä, joka velvoittaa teleoperaattorin estämään pääsyn KickassTorrentsin tapaisille piraattisivustoille, joiden ylläpitäjät salaavat henkilöllisyytensä.

Edellytykset estomääräyksen saamiseksi on Suomessa asetettu huomattavasti EU-säännösten vaatimuksia korkeammalle. Estomääräysten hakemisen kuluista vastaavat oikeudenhaltijat ja sen täytäntöönpanokuluista EU-säädösten ja oikeuskäytännön mukaisesti ensisijaisesti teleoperaattorit.

Suomalaiset ovat myönteisiä estomääräyksiä kohtaan

EU-direktiivin mukaisia estomääräyksiä on Suomen lisäksi annettu Euroopassa muun muassa Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Kreikassa, Irlannissa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Portugalissa, Islannissa, Ranskassa ja Espanjassa. Tanskassa ja Islannissa oikeudenhaltijoilla ja teleoperaattoreilla on yhteistyösopimus, jonka mukaan yhdelle teleoperaattorille annettu estomääräys pannaan automaattisesti täytäntöön myös muiden teleoperaattoreiden toimesta.

Taloustutkimus Oy:n marraskuussa 2014 toteutettaman kyselyn mukaan 91 prosenttia suomalaisista kannattaa puuttumista tekijänoikeudellisesti suojattujen sisältöjen luvattomaan nettijakeluun. Tutkimukseen vastanneista 78 prosenttia pitää piraattisivustoille pääsyn estämistä hyvin tai jokseenkin tehokkaana tapana puuttua piratismiin.

Nettisivustojen suosiota seuraavan Alexa-palvelun mukaan KickassTorrents on kävijämääriltään suomalaisten eniten käyttämien piraattisivustojen joukossa.

Lisätietoa: TTVK ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala, puh. 040 706 6674

TTVK:n tiedote vuoden 2014 piratismitutkimuksesta:
http://ttvk.fi/tutkimus-myos-piraattipalveluiden-kayttajat-kannattavat-piratismiin-puuttumista

TTVK:n tiedote Tanskan ja Islannin yhteistyösopimuksista:
http://ttvk.fi/islannin-oikeudenhaltijat-ja-teleoperaattorit-ovat-allekirjoittaneet-yhteistyosopimuksen

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset