Oikeus määräsi norjalaiset teleoperaattorit estämään pääsyn useille piraattisivustoille

Oslon käräjäoikeus antoi 1.9.2015 määräyksen, joka velvoittaa Norjan kahdeksan suurimman teleoperaattorin estämään pääsyn yhtäaikaisesti sekä The Pirate Bayhin että kuuteen muuhun piraattisivustoon. Oikeuden päätöksen mukaan teleoperaattoreiden on pantava estot täytäntöön omalla kustannuksellaan kahden viikon kuluessa.

 Käräjäoikeuden määräys on ensimmäinen laatuaan Norjassa. Estomääräykset ovat voimassa viisi vuotta ja oikeuden päätökseen sisältyy mahdollisuus lisätä domain-nimiä estolistalle, mikäli piraattisivustot pyrkivät kiertämään estot vaihtamalla verkko-osoitteitaan.

Oslon käräjäoikeuden päätös perustuu Norjan tekijänoikeuslakiin vuonna 2013 tehtyihin muutoksiin, jotka antoivat Norjan tuomioistuimille mahdollisuuden määrätä teleoperaattorit estämään pääsyn piraattisivustoille.

Myös Suomen tekijänoikeuslakiin tuli 1.6.2015 voimaan estomääräyksiin liittyvä muutos, joka teki laista yhteneväisen EU:n tietoyhteiskuntadirektiivin kanssa. Aiemmin oikeudenhaltijat saattoivat – Eurooppalaisesta käytännöstä poiketen – hakea tuomioistuimelta väliaikaista estomääräystä vain niille piraattisivustoille, joiden ylläpitäjiä vastaan on ollut mahdollista nostaa kanne. Muutoksen ansiosta estomääräystä voidaan nyt Suomessa hakea myös niille selkeästi laittomille piraattisivustoille, joiden ylläpitäjät ovat salanneet henkilöllisyytensä.

Tietoyhteiskuntadirektiivin mukaisia estomääräyksiä on aiemmin annettu Euroopassa muun muassa Itävallassa, Belgiassa, Tanskassa, Kreikassa, Irlannissa, Iso-Britanniassa, Portugalissa ja Islannissa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset