Oikeus määräsi TeliaSoneran keskeyttämään musiikin luvattoman nettijakelun

Helsingin käräjäoikeus määräsi kesäkuussa TeliaSoneran keskeyttämään yksityisasiakkaansa harjoittaman musiikin laittoman nettijakamisen. Kyseessä oli toinen tänä vuonna Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen ry:n (TTVK) hakemuksesta tekijänoikeuslain nojalla annettu keskeyttämismääräys.

TTVK:n nettivalvonnassa keräämä näyttö paljasti liittymän haltijaksi Etelä-Suomessa asuvan yksityishenkilön. Tämän perheenjäsenellä oli jaossa vertaisverkko-ohjelman kautta huomattava määrä musiikkikappaleita. TTVK:n ilmoituksen mukaan osapuolet ovat sopineet asian mukaan lukien laittomasta nettijakelusta aiheutuneet tekijänoikeuskorvaukset.

Nettipiratismia kitketään monin keinoin

Tekijänoikeuden loukkauksiin Internetissä on tällä hetkellä mahdollista puuttua kolmella eri tavalla. Oikeudenhaltijat voivat tehdä epäillystä tekijänoikeusrikoksesta tutkintapyynnön poliisille, jolloin poliisi käy yleensä takavarikoimassa tietokoneen. Esitutkinnan jälkeen juttu siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan ja myöhemmin käräjäoikeuden käsittelyyn.

Oikeudenhaltijoilla on nykyisin käytettävissään myös Tekijänoikeuslain mukaiset tiedonsaanti- ja keskeyttämismääräysmahdollisuudet. Tällöin tuomioistuin velvoittaa teleoperaattorin paljastamaan oikeudenhaltijan hakemuksesta laittomaan toimintaan käytetyn ip-osoitteen haltijan henkilöllisyyden ja yhteystiedot. Oikeudenhaltijat voivat myös samassa yhteydessä pyytää, että tuomioistuin määrää teleoperaattorin keskeyttämään tekijänoikeudella suojatun aineiston levittämisen. Tämä tarkoittaa käytännössä, että liittymä suljetaan, jos tuomioistuin katsoo hakemuksen täyttävän lain edellytykset keskeyttämismääräyksen antamiselle.

TTVK käyttää tällä hetkellä aktiivisesti kaikkia kolmea keinoa. ”Rikosjuttuja on tasaisin väliajoin ympäri Suomen. Laittomien vertaisverkkopalvelimien ylläpitäjät ovat erityisessä tarkkailussa Turun hovioikeuden vahvistettua kesäkuussa ylläpitäjien rikosoikeudellisen vastuun Finreactor-tapauksessa. Keväästä lähtien olemme myös lisänneet siviilijuttuja. Uusia hakemuksia teletunnistetietojen saamiseksi laitetaan vireille nyt kuukausittain ja puhumme kymmenistä tapauksista”, kertoo TTVK:n lakimies Jaana Pihkala. Valvonta kohdistuu tasaisesti eri teleyritysten asiakkaisiin ympäri Suomen ja näyttöä on kerätty mm. DirectConnect- ja Gnutella-ohjelmien käyttäjistä.

TTVK:n kokemusten mukaan vanhemmat ovat myös yhä useammin tietoisia siitä, että perheen nuoriso ns. imuroi netistä musiikkia ja elokuvia. Onkin hyvä tietää, että lähes aina lataaminen edellyttää, että myös itse jakaa, mikä on rikosoikeudellisesti rangaistavaa. Lataaminen ns. laittomasta lähteestä omaan käyttöönkin voi johtaa hyvitysvelvollisuuteen oikeudenhaltijoille.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset