Oulun käräjäoikeus tuomitsi miehen tekijänoikeusrikoksesta viimeisessä Finreactor-jutussa

Oulun käräjäoikeus tuomitsi tänään miehen tekijänoikeusrikoksesta 40 päiväsakon sakkorangaistukseen ja maksamaan lähes 5 000 euroa hyvitystä, vahingonkorvausta ja oikeudenkäyntikuluja asianomistajille.

Mies oli lisännyt ensimmäisen kerran Finreactor-vertaisverkkoon elokuvia, TV-sarjoja ja pelikonsolilla pelattavia pelejä, joita oli ladattu verkosta satoja kertoja. Oikeudessa oli edustettuna kaksi pelitaloa.

Vastaajan puolustuksen mielestä tilannetta olisi pitänyt arvioida linkityksenä. Oikeus kuitenkin katsoi, että vertaisverkon ohjaajapalvelimelle lisätty kuvaustiedosto ei ole internetkäytössä tavanomainen linkki, vaan pikemminkin tiedonsiirto-ohjelmisto, jolla saatettiin teoksia laittomasti yleisön saataviin.

Tuomio tuli tekijänoikeusrikoksesta, koska oikeus katsoi miehen toimineen ansiotarkoituksessa. Asia ratkaistiin vanhan lain mukaan, jossa tekijänoikeusrikokselta edellytettiin aina ansiotarkoitusta. Vuoden 2006 alusta ansiotarkoitusta ei enää vaadita tietoverkoissa tehdyissä rikoksissa.

Kyseessä oli Finreactor-juttukokonaisuuden viimeinen alioikeuskäsittely. Usean jutun käsittely jatkuu hovioikeuksissa eri puolilla maata.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset