Pääsy Pirate Bayhin määrättiin estettäväksi Alankomaissa

Amsterdamin hovioikeus määräsi 2.6.2020 kahden hollantilaisen teleoperaattorin – Ziggon ja XS4ALL:n – estämään pääsy The Pirate Bay -piraattisivustolle.

Pyrkimykset saada estomääräys alkoi jo vuonna 2010, kun oikeudenhaltijoita edustava BREIN haastoi maan suurimman teleoperaattorin asiassa oikeuteen. Estomääräys annettiin vuonna 2012, mutta ratkaisu kuitenkin kumottiin kaksi vuotta myöhemmin. BREIN vei asian Alankomaiden Korkeimpaan oikeuteen, joka pyysi ennakkoratkaisua EU:n tuomioistuimelta. Vuonna 2017 EUT vahvisti, että The Pirate Bayn kaltaisen torrent-sivuston ylläpitoa tulee pitää tekijänoikeudet tietoyhteiskunnassa -direktiivin mukaisena yleisölle välittämisenä, mikä edellyttää lupaa oikeudenhaltijoilta.

EUT:n ratkaisun jälkeen Korkein oikeus palautti estomääräyksen takaisin Amsterdamin hovioikeuden käsiteltäväksi. EUT:n oikeuskäytännön mukaisesti oikeus katsoi Pirate Bayn estomääräyksen olevan perusteltu.

Estettäväksi määrättiin sekä Pirate Bayn käyttämät verkkotunnukset että IP-osoitteet. Nykyisin vallitsevan käytännön mukaisesti estomääräys annettiin dynaamisena, eli estolistalle voidaan jatkossa lisätä Pirate Bay -sivuston ja sen välityssivustojen (proxy) käyttämät uudet IP-osoitteet ja verkkotunnukset, jotka vievät palveluun. Tuomioistuin ei hyväksynyt yhtäkään teleoperaattoreiden väitettä ja velvoitti nämä korvaamaan BREINin oikeudenkäyntikulut.

BREIN on tyytyväinen estomääräykseen ja toivoo pitkän oikeusjutun vihdoin päättyneen, vaikka teleoperaattoreilla onkin vielä mahdollisuus valittaa ratkaisusta. BREIN aikoo ratkaisun perustella pyytää myös maan muita teleoperaattoreita estämään pääsy Pirate Bayhin. Useat hollantilaiset teleoperaattorin on määrätty estämään pääsy Pirate Bay -palveluun väliaikaisilla määräyksillä jo vuosina 2017 ja 2018, joten näiden asiakkaille uudella ratkaisulla ei ole vaikutusta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset