Piraattikauppiaalle roimat sakot ja korvaukset Kotkassa

Kotkan käräjäoikeus tuomitsi 29.1.2003 Kotkasta kotoisin olevan 58-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta 70 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa tuli yhteensä 420 euroa. Sakkojen lisäksi mies joutuu suorittamaan pelien ja musiikin oikeudenhaltijoille mm. Sonylle, ÄKT ja Teostolle tekijänoikeudellisia hyvityksiä ja vahingonkorvauksia yli 7.200 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja 3.400 euroa.


Mies jäi kiinni piratismivalvontaa suorittavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) suorittaman valvonnan tuloksena. Esitutkinnassa selvisi, että mies oli vajaan puolen vuoden aikana vuoden 1999 alusta lukien myynyt yli 600 laitonta piraattitallennetta. Laittomat tallenteet mies oli hankkinut Venäjältä. Syytettynä ollut mies myönsi pääosin syyttäjän esittämän tapahtumien kulun käräjäoikeudessa.


Suomen piratismitilanne lukeutuu TTVK:n mukaan yhä EU-maiden synkimpien joukkoon. Suomea pahempi tilanne on Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa. Oikeudenhaltijat arvioivat viime vuonna Suomeen tuodun noin 3,8 miljoonaa piraattitallennetta, josta CD-levyjen osuus oli noin 3,0 miljoonaa. Määrä on kasvanut vuoden 1999 kokonaismäärästä 1,9 miljoonasta siten lähes 2,0 miljoonalla. Laillinen musiikkitallennekauppa laski vuonna 2002 Suomessa kappaleissa noin 7 prosenttia, mikä vastaa noin 650.000 CD-levyä.


Vuonna 2002 käräjäoikeudet eri puolella Suomea langettivat yhteensä 17 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista ja tuomittujen tekijänoikeuskorvausten määrä ylitti 230.000 euroa. Vuonna 2001 vastaavat luvut olivat 20 kpl tuomiota ja korvauksia 250.000 euroa, joten tuomioiden määrässä oli pientä laskua. Vankeustuomiota langetettiin vuonna 2002 kuudessa tapauksessa, joten vankeusrangaistusten osuus tuomioista oli 35 prosenttia .Vuoden aikana langettiin myös TTVK:n yli 20-vuotisen toimintahistorian ensimmäinen ehdoton vankeusrangaistus (6 kk) Lappeenrantalaiselle piraattikauppiaalle.


TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen mukaan vankeusrangaistusten kasvun taustalla on esille tulleiden juttujen suurempi laajuus ja törkeysaste sekä osittain myös käräjäoikeuksien tiukentunut tuomiolinja. ’Käräjäoikeudet ymmärtävät nykyisin piraattikaupan selkeämmin osana talousrikollisuutta ja antavat positiivisesti arvoa myös oikeudenhaltijoiden omaisuuden turvalle, onhan kyse tekijänoikeuden haltijoilta varastetusta omaisuudesta ja sen laittomasta hyödyntämisestä’, toteaa Kotilainen.


Eduskunnassa oleva esitys tekijänoikeuslain muuttamiseksi sisältää ehdotuksen laittomasti valmistettujen piraattitallenteiden yksityisen maahantuonnin kieltämiseksi. Suomalaiset musiikin tekijät ja tuottajat uskovat lain purevan nykymeininkiin. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry toiminnanjohtaja Arto Alaspään mukaan: ’Suomalaiset ovat lainkuuliaista kansaa. Valtiovallan selkeä EI maahantuonnille tulee merkittävästi vähentämään nykyistä piraattivirtaa. Näin turvataan suomalaista sisällön tuotantoa ja työpaikkoja.’ Myös Kotilainen luottaa enemmän Suomen Eduskuntaan kuin venäläisten kykyyn ratkaista piratismin synkkä nykytilanne; ’Toivon mukaan niin suomalaisten matkailijoiden, kuin musiikintekijöiden ja –tuottajien ryöstäminen Viipurin torilla saadaan loppumaan. Valtiovallan viesti kansalaisille tyrehdyttää kysynnän loppumisen myötä merkittävästi piraattituotantoa.’

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset