Piraattikauppiaat tuomiolla Helsingissä ja Salossa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 11.2.2002 45 vuotiaan naishenkilön rangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. Hän jäi kiinni Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen normaalin kenttävalvonnan perusteella myydessään piraattitallenteita Helsingissä kauppakeskus Forumin kirpputorilla. Poliisi takavarikoi naisen myyntipöydältä yli 200 piraattitallennetta, joista valtaosa oli musiikki cd-levyjä ja videoelokuvia. Nainen kiisti oikeudessa syyllisyytensä ja kertoi ostaneensa tuotteita Venäjältä tavallisista kaupoista. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että piraattituotteiden ulkoasu ja laatu huomioiden naisen on täytynyt tietää kyseiset tuotteet piraateiksi. Käräjäoikeus tuomitsi naisen tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa tuli yhteensä 180 euroa.


Oikeudenhaltijoille nainen joutuu maksamaan tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 3.400 euroa. Takavarikoidut piraattitallenteet määrättiin hävitettäväksi.


Salon käräjäoikeus antoi 12.2.2002 kaksi ankaraa tuomiota tekijänoikeusrikoksista. Oikeus tuomitsi 35-vuotiaan helsinkiläismiehen 75 päiväsakkoon ja 50-vuotiaan helsinkiläismiehen 30 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen 20 päiväsakon oheissakolla. Lisäksi heidät tuomittiin maksamaan tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja. Nuorempi mies tuomittiin maksamaan yli 4.000 euroa ja vanhemman miehen osalta määrä oli noin 6.000 euroa.


Molemmat tuomitut olivat tuoneet maahan piraatti cd-levyjä, tarjonneet niitä myyntiin kirpputoreilla sekä myyneet niitä. Toiminta oli ollut suunnitelmallisesta ansiotarkoituksessa tapahtunutta toimintaa. Nuorempi mies oli myynyt piraatteja Vantaan Tikkurilassa sekä Klaukkalassa olevilla kirpputorilla ja vanhempi tuomittu oli myynyt piraatteja kymmenellä eri kirpputorilla Salossa, Turussa, Porissa, Raumalla, Tampereella sekä Valkeakoskella. Vanhempi tuomittu oli oikeudessa kertomansa perusteella lähtenyt autollaan kiertämään ’täydentämään’ myyntipaikkojaan Helsingistä tiistaina ja ollut myyntimatkallaan perjantai-iltaan asti. Poliisi takavarikoi miehiltä yhteensä noin 500 piraattitallennetta.


Vanhempi mies kiisti oikeudessa syyllisyytensä ja kertoi ostaneensa tuotteita Virosta mm Mustamäen torilta. Käräjäoikeus katsoi, että jo vuonna 1999 normaalin kuluttajan on täytynyt olla tietoinen siitä, että Suomen lähialueilla on myynnissä ilman oikeudenhaltioiden lupaa valmistettuja piraattituotteita. Käräjäoikeus katsoi myös, että piraattituotteiden ulkoasu, laatu, hinta ja ostopaikka huomioiden tuomitun on täytynyt tietää kyseiset tuotteet piraateiksi.


Salon käräjäoikeuden antama vankeustuomio on ensimmäinen vankeustuomio tekijänoikeusloukkauksista tänä vuonna. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimies Ilkka Vuorenmaan mukaan tämäkin tuomio on selkeä osoitus siitä, että ammattimaiseen tekijänoikeuksia loukkaavaan piraattikauppaan ollaan puuttumassa myös tuomioistuimissa ankarammin ja tällainen toiminta rinnastetaan varkauteen.


Viimevuonna Suomessa annettiin vain neljässä piratismitapauksessa vankeustuomioita, mutta oikeuskäytäntö oli Vuorenmaan mukaan jo loppuvuodesta ankaroitumassa. ’Meillä on selkeästi näkymässä kenttävalvontamme mukaan, että Suomeen on kehittynyt piratismikauppaa käyvä ammattimainen kirpputorimyyjien joukko, joka saa tuotteensa Suomen lähialueilta’, Vuorenmaa kommentoi. ’Toivomme myös kirpputoripaikkoja pyörittävien yrittäjien puuttuvan tällaiseen laittomaan toimintaan, joka pilaa rehellisten kirpputorien ja myyjien mainetta. Yleensä nämä piraattimyyjät eivät käy lainkaan normaalissa ansiotyössä, vaan elävät yhteiskunnan avustuksilla ja piraattikaupallaan, joka ei tule esim. verottajan tietoon.’


Vuonna 2001 käräjäoikeudet eri puolella Suomea langettivat yhteensä 20 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista ja tuomittujen tekijänoikeuskorvausten määrä ylitti 252.000 euroa. Vuoden 2001 aikana keskus teki viranomaisille yhteensä 159 tutkintapyyntöä. Verrattuna vuoteen 2000 (tutkintapyyntöjä 105 kpl) kasvua tapausten määrässä tuli yli 50 %. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen projektipäällikön, varatuomari Antti Kotilaisen mukaan piraattiongelman kasvu näkyy tällä hetkellä selvästi käräjillä esillä olevien juttujen määrässä. ’Tiedossamme on tällä hetkellä maaliskuun loppuun mennessä kahdeksan eri jutun käsittelyt eri puolella Suomea,’ toteaa Kotilainen. Suomen äänitepiratismin osuus on edelleen EU-maiden kärkiluokkaa ollen n. 20 prosenttia. EU maista ainoastaan Kreikassa tilanne on pahempi.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset