Piraattikauppias tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta Pieksämäellä

Pieksämäen käräjäoikeus tuomitsi 20.9.2000 piraattitallenteiden myyntiä harjoittaneen 22 -vuotiaan mieshenkilön tekijänoikeusrikoksesta 40 päiväsakkoon, sakkoja tuli maksettavaksi 1.600 mk. Tekijänoikeuskorvauksia mies tuomittiin maksamaan tallenteiden oikeudenhaltijoille yhteensä 10.665 mk. Miehen hallusta takavarikoidut laittomat piraattitallenteet määrättiin hävitettäviksi.


Mies oli syksyllä 1999 tuonut kahteen Kangasniemeläiseen kierrätyskeskukseen myyntiin piraatteja, jotka hän oli aiemmin hankkinut Viipurista. Samainen mies oli jo elokuussa 1999 jäänyt kiinni vastaavanlaisesta toiminnasta Jyväskylässä. Tällöin mies oli selvinnyt rikkeestään pelkillä sakoilla. ”Mikäli törmäämme samaan myyjään toisen kerran, niin silloin viemme jutun käräjäoikeuden käsiteltäväksi”, toteaa varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta. ”Tämä kyseinen mieshenkilö joutuu vielä vastamaan samanlaisesta toiminnasta myös Varkauden käräjäoikeudessa.” Kotilaisen mukaan kyseessä on melko tyypillinen tapaus; ”Laittomat piraatit rahdataan Viipurista ja sen jälkeen niitä levitetään melko pienissä erissä eri paikkakuntien kirpputoreille.”


Äänitepiratismin osuus Suomessa on EU-maista toiseksi korkein, ainaostaan Kreikassa luvut ovat synkemmät. Syynä Suomen korkeaan piratismiin on juuri laittomien tallenteiden maahantuonti sekä Virosta että Venäjältä. Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi tällä hetkellä Suomeen tuotavan vuositasolla noin kolme miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Viron kesällä hiukan petraantunut tilanne on luisunut jälleen entisiin uomiinsa ja laiton piraatikauppa käy vilkkaana. Viipurissa 15 cd-äänitettä maksaa tällä hetkellä sata markkaa.


Suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt jättivät 23.8.2000 Oikeus- ja Opetusministeriöille lakialoite-ehdotuksen, jossa ne esittivät piraattitallenteiden kaikkinaisen maahantuonnin kieltämistä. Kotilaisen mukaan tilanne ei voi jatkua nykyisellään; ”Ei ole hyväksyttävää, että kulttuuriteollisuudelta varastaminen hyväksytään ja sen annetaan jatkua yksityiseen käyttöön tapahtuvan maahantuonnin muodossa”. Piratismi liittyy kiinteästi kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Piratismi on rikollisjärjestöille keino rahanpesuun sekä mm. huumekaupan rahoittamiseen. Suomalaiset kuluttajat tukevat oikeudenhaltijoiden arvion mukaan ”tuliaisostoksillaan” järjestäytynyttä rikollisuutta vuositasolla n. 95 mmk:lla.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset