Piraattilahti.fi -kampanja jatkuu ”leffajulisteella”

Piraattilahti -kampanja onnistui yli odotusten

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) avasi 12.2.2013 Piraattilahti.fi -nettisivun, jonka tarkoituksena oli kertoa kuluttajille kulttuurin ja viihteen laillisista nettikaupoista. Kampanjan tarkoitus oli havainnollistaa Pirate Bayn käyttäjille Suomessa tarjolla oleva laaja laillinen tarjonta. Etusivu parodioi laittoman The Pirate Bay -palvelun ulkonäköä. Käyttäjän tekemä torrent-haku tai muu klikkaus johtaa piraattitiedoston sijaan kuitenkin laillisista nettipalveluista kertovalle sivulle. Laillisia palveluita listaa mm. DWNLD.fi sekä Pro-Music.org.

Kampanjan saama julkisuus ylitti TTVK:n odotukset. Sivulla on nyt vajaan kahden kuukauden
aikana vieraillut keskimäärin 5000 henkilöä päivässä, yhteensä yli 200 000 yksittäistä kävijää.

Nyt kampanjaa jatketaan ”elokuvajulisteella”, joka kiteyttää viime kuukausien uutiset yhteen kuvaan: laittomien, mainosrahoilla pyörivien piraattisivustojen pyörittäminen on nykypäivänä yhä enemmän pakoilua.

Piraatit yhä ahtaammalla

Suomessa pääsy Pirate Bay -palveluun on estetty kolmen suurimman teleoperaattorin – DNA:n, Elisan ja TeliaSoneran – asiakkailta. Helsingin hovioikeus vahvisti helmikuussa 2013 DNA:n ja
TeliaSoneran estomääräykset. Korkein oikeus päätti 29.10.2012, ettei se ota Elisan valitusta käsiteltäväkseen.

Vastaavia piraattisivustoihin kohdistuvia estomääräyksiä on annettu Suomen lisäksi myös Belgiassa, Hollannissa, Irlannissa, Italiassa, Itävallassa, Isossa-Britanniassa, Kreikassa ja Tanskassa. Tuoreimpana tapauksena Brittien tuomioistuin antoi maaliskuussa 2013 estomääräykset yhteensä kolmelle piraattisivustolle: Kickass Torrents, H33T ja Fenopy.

Johtavan kansainvälisen nettikäyttäytymistä tutkivan yhtiön seurannan mukaan Pirate Bay:n
suomalaisten käyttäjien määrät ovat tippuneet vuodessa (tammikuu 2012 – tammikuu 2013) 81 %. Tämä luku on lähellä sitä markkinaosuutta, joka kolmella suurimmalla teleoperaattorilla on laajakaistamarkkinoista.

Helmikuussa 2013 Ruotsin Rättighetsalliansen ilmoitti ryhtyvänsä oikeudellisiin toimenpiteisiin, mikäli maan Piraattipuolue ei lakkaa tarjoamasta kaistanleveyttä eli olemasta Internet-palveluntarjoaja Pirate Baylle. Yhteys palveluun katkaistiin nopeasti ja piraattisivusto joutui alkamaan etsiä uutta kotia.

Maaliskuussa 2013 Euroopan ihmisoikeustuomioistuin hylkäsi Pirate Bay:n perustajien Fredrik Neijn ja Peter Sunden valitukset. Ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että sananvapaus ei oikeuta tekijänoikeudella suojattujen elokuvien, musiikin ja pelien luvattoman levittämisen tietoverkoissa.

Lainsäädäntöä kehitettävä

Kaikesta huolimatta piratismi on edelleen merkittävä ongelma niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Vaikka vuoden 2012 tekijänoikeusbarometrin mukaan 90 % suomalaisista tuomitsee piratismin ja tietää sen laittomaksi, niin samaan aikaan Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan yli 70 % nuorista (15-16-vuotiaista) oli vuoden aikana ladannut laittomasti tekijänoikeudellisesti suojattua materiaalia netistä.

Valistuksellisen toiminnan lisäksi on tärkeä korjata nykyistä lainsäädäntöä, jotta piratismin
torjumiseksi saadaan käyttöön vaihtoehtoisia keinoja.

Oikeudenhaltijat ovat jo usean vuoden ajan esittäneet, että Suomen lainsäädäntö mahdollistaisi
kuluttajien informoimisen tietoverkoissa mahdollisesti tapahtuvasta laittomasta jakamisesta. Tällaisessa huomautuskirjemenettelyssä teleoperaattori lähettää liittymänhaltijalle huomautuksen havaitusta tekijänoikeusloukkauksesta, jolloin liittymänhaltijalla on mahdollisuus puuttua asiaan ennen sen suurempia seurauksia.

Toinen tehokas tapa puuttua piratismiin on estää pääsy laittomille sivustoille. EU:n ulkopuolisten sekä ylläpitäjiltään tuntemattomien piraattisivustojen blokkaus ei nykyisellä lainsäädännöllä kuitenkaan onnistu.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset