Piraattimyyjät tukkivat sähköpostiliikennettä

Piraattimyyjät ovat viime viikonloppuna lähettäneet suuren määrän ”MAAILMAN HALVIMMAT CD:T JA CD-ROMPUT”-otsikoituja sähköpostiviestejä suomalaisiin sähköpostiosoitteisiin. Kyseessä on jo toinen suuri samantyyppinen postitus tänä vuonna. Tämä uusi tapa pyrkiä myymään piraattituotteita Suomeen on eräs osoitus siitä, että Viron viranomaisten toiminta ajaa laitonta piraattikauppaa yhä ahtaammalle.

Lähetetyt sähköpostiviestit on lähetetty Virosta käyttäen massapostitukseen käytettyjä erityisohjelmia ja osoitteet on saatu useista eri lähteistä. Viesteissä myydään piraatti CD-levyjä CD-ROMja. Ehtona kauppaan on ostajan oman kotiosoitteen ilmoittaminen sähköpostitse nimettömään sähkö-postiosoitteeseen. Miksi piraattikauppiaat haluavat kotiosoitteita on toistaiseksi epäselvää. Maksu tapahtuu etukäteen lähettämällä rahaa virolaiseen postilokero-osoitteeseen. Aiemmin lähetetyissä viesteissä pyydettiin lähettämään pankkikortteja piraattituotteiden maksamiseksi.

Tällaisessa myynnissä kuluttaja on täysin piraattimyyjien armoilla; hän ei tiedä kenelle rahansa ja kotiosoitteensa lähettää, saako hän koskaan mitään vastineeksi rahoillensa ja mahdollisesti saamiensa tuotteiden laatu ei vastaa alkuperäistä, laillista tuotetta. Piraatti CD-ROM:issa on myös ollut tietokoneviiruksia.

Suomalaisten kuluttajien tulisi ymmärtää, piratismin taustalla oleva ammattirikollisuus. Piratismi liittyy kiinteästi kansainväliseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Piratismi on rikollisjärjestöille keino rahanpesuun sekä mm. huumekaupan rahoittamiseen. Oikeudenhaltijoiden arvion mukaan suomalaiset kuluttajat tukevat ”tuliaisostoksillaan” järjestäytynyttä rikollisuutta vuositasolla noin 95 mmk:lla. Piraattitoiminassa suomalaiset taiteilijat jäävät ilman heille kuuluvia tuloja ja suomalaiset ilman verotuloja. Äänilevy-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioivat, että vuonna 1999 piratismin aiheuttamat menetykset olivat yhteensä noin 370 – 420 mmk. Suomen valtion menetykset arvolisäveron muodossa ovat vuositasolla siten noin 80 – 92 mmk.

Tekijänoikeusjärjestöt luovuttivat viimeviikolla oikeus- ja opetusministeriölle lakialoite-esityksen koskien piraattiteosten kaikkinaista maahantuonnin kieltämistä. Suomalaiset turistit tuovat tänä vuonna arviolta noin 2,5 – 3 miljoonaa laitonta piraattitallennetta pelkästään Virosta ja Venäjältä. Piraatteja tuodaan paljon myös kaukoidästä.

Viron poliisi on tänä kesänä jossain määrin tehostanut toimintaansa. Poliisi on suorittanut iskuja tunnetuille myyntipaikoille. Myös Viron tulli on ilmoittanut aloittavansa matkustajaliikenteen tarkastamisen. Viron lainsäädännön mukaan piraattiteosten kaikkinainen maastavienti on rikos.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset