Pirtu-, tupakka- ja piraattikaupasta vankeustuomiot neljälle henkilölle

Varkauden käräjäoikeus tuomitsi 21.8.2001 neljä varkautelaista henkilöä vankeustuomioihin mm. veropetoksista, alkoholipitoisen aineen salakuljetuksesta sekä tekijänoikeusrikoksista. Jutun päätekijä 43-vuotias mies sai yhden vuoden vankeutta. Kolmen muun tekijän tuomiot vaihtelivat 60 päivästä 7 kuukauteen. Kaikki tuomiot olivat ehdollisia.


Jutun päätekijä oli ystävänsä kanssa noin 1,5 vuoden ajan tuonut Viipurista kaupallisessa tarkoituksessa tupakkaa, alkoholia, pirtua sekä piraatti cd-äänitteitä ja Sony PlayStation pelejä. Yhteensä esim. tupakkaa oli tekijöiden toimesta tuotu maahan 260 kartonkia ja pirtua lähes 70 litraa. Näiden päätuotteiden ohella piraattituotteita oli tuotu yli 600 kappaletta. Tuotteet kaupattiin Varkaudessa pääosin jutun päätekijän kotoa käsin. Piraattituotteita oli tuotu erillisten tilauslistojen perusteella ja lisäksi maahantuodut levyt oli valikoitu sillä perusteella, mitkä kulloinkin olivat Suomessa eniten myytyjä levyjä.


Käräjäoikeus tuomitsi vastaajien maksettavaksi tekijänoikeudenhaltijoille hyvitystä ja korvauksia yhteensä lähes 60.000 mk. Lisäksi oikeudenkäyntikuluja tuomittiin yli 15.000 mk. Jutun päätekijä oli lisäksi jo ennen käräjäoikeuden käsittelyä suorittanut Suomen valtiolle tuotteista maahantuontiveroja yli 100.000 mk.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen varatuomari Antti Kotilaisen mukaan Varkauden käräjäoikeuden tuomio kertoo hyvin nykytilanteesta Itä-Suomessa: ’Viipurin läheisyys synnyttää helposti laittomat jatkomarkkinat Itä-Suomeen. Reissuja rajan taakse saatetaan tehdä viikoittain ja myytävä tavara tuodaan pienissä erissä, jolloin tulli ei esim. piraattituotteiden osalta voi puuttua tilanteeseen. Piraatit rahdataan Viipurin torilta ja sen jälkeen niitä myydään esim. puskaradion kautta, kuten tässä tapauksessa.’ Kotilaisen mukaan kaikkinaisen piraattitallenteiden maahantuonnin kieltävä laki leikkaisi tehokkaasti vastaavanalaista toimintaa. Lakialoite on valmisteilla ope-tusministeriössä.


Varkauden tuomio oli kaiken kaikkiaan tämän vuoden 14 käräjäoikeuksissa annettu tekijänoikeusloukkauksia koskeva tuomio. Vuonna 2000 tuomiota tuli käräjäoikeuksista yhteensä 26 kappaletta. Tänä vuonna tuomittujen tekijänoikeuskorvauksien summa ylittää jo 1.200.000 mk, kun vuoden 2000 tuomitut kokonaiskorvaukset olivat jonkin verran yli 600.000 mk. Kotilaisen mukaan tänä vuonna tuomittujen korvausten määrä kertoo selvästi selvitettyjen oikeudenloukkausten laajuudesta. Kiinnijääneet ja oikeuteen viedyt tapaukset ovat keskimäärin olleet laajempia, kuin viime vuonna. Tästä kertoo Kotilaisen mukaan myös se seikka, että tänä vuonna käräjäoikeudet ovat langettaneet neljässä tapauksessa vastaajille vankeustuomiot, kun viime vuonna vankeustuomioita ei annettu laisinkaan.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset