PlayStation piraattikauppiaalle 6 kuukautta ehdotonta vankeutta

Lappeenrannan käräjäoikeus tuomitsi 31.10.2002 lappeenrantalaismiehen kahdesta tekijänoikeusrikoksesta kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Rangaistuksen oikeus määräsi suoritettavaksi yhdyskuntapalveluna. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja mies velvoitettiin maksamaan lähes 70.000 euroa.


Mies oli myynyt Venäjältä tuomiaan piraattipelejä ympäri Suomea jo useamman vuoden ajan. Myytyjen pelien kokonaismäärä oli yli 4.000 kpl. Myyjä oli käyttänyt hyväkseen nykyisessä lainsäädännössä sallittua piraattituotteiden maahantuonnin sallivaa säännöstä, jonka mukaan maahantuonti on kiellettyä ainoastaan levitystarkoituksessa. Itä-rajan läheisyys mahdollisti sen, että piraattimyyjä oli hakenut tuotteita Venäjältä jopa useita kertoja viikossa. Usein tehtyjen vierailujen ansioista hän pystyi pitämään kerralla maahantuomiensa pelien määrän suhteellisen pienenä, jolloin tulli ei pystynyt puuttumaan tilanteeseen.


’Toiminnan laajuudesta ja vahingollisuudesta kertoo se, että piraattikauppiaan myymien pelien laillinen arvo kuluttajakaupassa olisi ollut yli 235.000 euroa vastaten keskiverto peliliikkeen kahden vuoden myynnin kokonaismäärää.’, kertoo varatuomari Antti Kotilainen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta. Kotilainen kiittää erityisesti Lappeenrannan tullin panosta jutun paljastamisesta. ’Tulli teki jälleen erinomaista työtä ja sen ammattitaito piraattien vastaisessa työssä on kansainvälisestikin katsoen erittäin korkea’, hehkuttaa Kotilainen.


Jutun asianomistajat ovat tyytyväisiä käräjäoikeuden langettamaan rangaistukseen. Mies oli jo aikaisemmin jäänyt kahdesti kiinni tekijänoikeusloukkauksista. Kyseessä on ensimmäinen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen yli 20 vuoden aikana paljastamista jutuista annettu ehdoton vankeusrangaistus. Tänä vuonna tuomioita on eri puolella Suomea annettu nyt 17 ja niissä viidessä on langettu ehdollisia vankeusrangaistuksia.


Käräjäoikeus perusteli langettamaansa ehdotonta tuomiota sillä, että vastaaja oli jo aiemmin tuomittu vastaavanlaisesta toiminnasta. Edelleen mies oli jatkanut nytkin esillä olleessa jutussa laitonta toimintaansa vielä senkin jälkeen, kun häntä oli kuulusteltu esitutkinnassa. Käräjäoikeuden mukaan kyseiset seikat osoittivat vastaajassa suurta piittaamattomuutta lain kieltoja ja käskyjä kohtaan eikä vastaajan toiminta ollut ojentunut toimenpiteitten seurauksena. Yleisen lainkuuliaisuuden ylläpitäminen vaati näin ollen ehdotonta vankeusrangaistusta.


Eduskunta tullee kieltämään vielä tämän syksyn aikana piraattitallenteiden kaikkinaisen maahantuonnin. Oikeudenhaltijat pitävät esitettyä ratkaisua erittäin hyvänä. Rikoslain yleinen periaate, jonka mukaan varastetusta tavarasta hyötyminen on kiellettyä (kätkemisrikos) ulotetaan nyt koskemaan myös henkistä omaisuutta; piraattitallenteiden maahantuonti rinnastetaan varastetun tavaran ostamiseen ja siten kielletyksi toiminnaksi.


Tulli voi vastaisuudessa takavarikoida ja hävittää yhdenkin piraattitallenteen. Tullihallituksen ylitarkastaja Anssi Kartilan mukaan uudistus selkeyttää merkittävästi tilannetta. ’Systemaattinen ja selkeä lähestymistapa ennalta estää tehokkaasti laitonta maahantuontia kuten tänään annettu käräjäoikeuden tuomiokin’, vahvistaa Kartila.


Piraattiteollisuus Suomen lähialueilla on vahvasti järjestäytyneen rikollisuuden kontrollissa ja hoidossa. Kotilainen korostaa myös ratkaisun tätä puolta; ’Nyt piraattimafialle vuositasolla virtaava kymmenien miljoonien eurojen suuruinen taloudellinen tuki saadaan loppumaan. Tehokkain tapa vähentää piratismia on sulkea piraattimafian rahahanat’.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset