PlayStation piraattipelikauppiaalle sakot ja tuhansien euron korvaukset

Jyväskylän käräjäoikeus tuomitsi 11.12.2003 miehen tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon. Sakkojen lisäksi mies joutuu suorittamaan pelien oikeudenomistajille kuten Sony Computer Entertainment Europe Ltd ja Electronic Arts Inc:lle tekijänoikeudellisia korvauksia sekä oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 4.000 euroa.


Mies oli myynyt muokattua (modattua) PlayStation-konsolia ja sataa laittomasti valmistettua ns. mod-peliä lehdessä. ’Yksinkertaisesti piraattipelien yleisölle myynti on kiellettyä. Näiden muokattujen pelikonsolien kanssa ei saa myydä tai antaa ’kaupanpäälle’ laittomasti valmistettuja piraattipelejä. Olivat ne CDR/DVDR-levyjä tai prässättyjä kopioita Venäjältä. Jos niiden tarjoaminen yleisölle on tekijänoikeusloukkaus, riippumatta siitä saadaanko niistä rahaa vai ei.’, kertoo lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta (TTVK).


TTVK on viime aikoina erityisesti puuttunut pelikonsolimyyntiin, jossa on mukana laittomia pelitallenteita. Tämä on koskenut PlayStation- ja muita pelikonsoleita. Nyt Jyväskylässä annettu tuomio on osa tätä toimintaa. ’Myyjälle annettujen huomautusten lisäksi on polii-situtkintaan mennyt tapauksia eri puolilla Suomea. ’, jatkaa Vuorenmaa. ’Olemme edel-leen myös lisäämässä yhteistyötä eri myyntikanavia ylläpitävien yritysten kanssa. Yhteinen intressimme on se, että laittomuudet saadaan karsittua. Erityisesti yhteistyö Soneran Huuto.net-palvelun kanssa on ollut hyvää ja tuloksellista. Saamamme vinkit ja muu yleisöpalaute on tärkeää normaalin oman valvontamme lisäksi.’


PlayStation – peliformaatti on videopelien markkinajohtaja pohjoismaissa. Pelien suosion myötä piraattikauppa on muodostunut suureksi ongelmaksi. Piraattipelejä tuodaan maa-han Suomen lähialueilta ja Kaukoidästä. Laittoman maahantuonnin lisäksi pelipiratismin ongelmana on laajalle levinnyt laiton kopiointi CD-rom –asemilla. Alkuperäisten PlayStati-on 1 -pelien levyjen kääntöpuolet ovat mustia. PlayStation 2-pelien DVD-levyjen kääntö-puolet ovat kirkkaat ja niissä on DVD-logot. Tavallisten PlayStation 2 CDROM-pelilevyjen kääntöpuoli on vaalensininen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset