Poliisi ja tulli iskivät Vantaalla, takavarikkoon lähes tuhat piraatti dvdtä

Vantaan poliisi ja Eteläinen tullipiiri suorittivat 15.11.2003 valvontaiskun Vantaan Suurkirpputorille. Tällä kertaa takavarikkoon jäi laittomia piraattitallenteita (cd-levyjä, PlayStation pelejä ja elokuvia) lähes tuhat. Valtaosa tallenteista oli piraatti DVD-elokuvia. Takavarikoitujen elokuvien joukossa löytyy mm. vastikään maailman ensi-iltansa saanut Matrix Revolutions. Ratsian yhteydessä otetiin kiinni kahdeksan venäläistä ja kaksi suomalaista henkilöä epäiltynä piraattituotteiden myynnistä.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen varatuomari Antti Kotilaisen mukaan nyt takavarikkoon saatu piraatti DVD-elokuvien erä on suurin kirpputoreilta tehty DVD-takavarikko. Kotilaisen mukaan elokuvateollisuus on eritoten huolestunut Venäjän yhä kasvavasta piraattiteollisuudesta. ”Venäjän piraattiteollisuus muodostaa tällä hetkellä suurimman ongelman Euroopan laillisille elokuva- ja musiikkimarkkinoille”, toteaa Kotilainen. Venäläiset ovat hallinneet musiikipiratismia jo useita vuosia ja nyt uutena aluevaltauksena ovat mukaan tullee yhä enemmän myös piraatti DVD-elokuvat. ”Musiikkiteollisuudella on hallussaan vankkaa näyttöä siitä, että yli 60 % Venäjällä toimivista CD-levytehtaista on mukana laittomassa toiminnassa”, kertoo Kotilainen. Vaikka Venäjän lainsäädäntö sinänsä tunnistaa tekijänoikeudet, niin ongelmana on oikeuksien olematon valvonta.


Kotilaisen mukaan Vantaan iskun perusteella on selvää, että ”venäläiset pyrkivät yhä enemmän toimittamaan laittoman kauppatavaran lähemmäksi suomalaista kuluttajaa”. Kotilainen kiitteleekin poliisin ja tullin aktiivista panosta; ”Toisin kuin Viipurissa, meillä viranomaiset toimivat ja laittavat nopeasti stopin laittomalle kaupalle”.


Tällä hetkellä laki kieltää ainoastaan maahantuonnin levitystarkoituksessa. Kun laittomat piraattitallenteet tuodaan rajan yli pienempinä erinä, ei tulli nykytilassa voi takavarikoida niitä. Eduskunnan käsittelyyn on piakkoin tulossa esitys, jossa piraattitallenteiden yksityinenkin maahantuonti tultaneen kieltämään. Lainmuutoksen jälkeen laiton tavara saadaan pysäytettyä jo rajalla.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset