Poliisi ja tulli iskivät Vantaan kirppikselle

Vantaan poliisi ja Eteläinen tullipiiri suorittivat 1.12.2002 valvontaiskun Vantaan Suurkirpputorille. Tällä kertaan takavarikkoon jäi laittomia piraattitallenteita (cd-levyjä, PlayStation pelejä ja videoelokuvia) toistasataa kappaletta. Valtaosa takavarikoiduista tallenteista oli piraatti cd-levyjä, tarjolla oli juuri ilmestyneitä kotimaisia uutuuksia kuten Apulannan Hiekka – albumi. Myyjille kirjoitettiin poliisin toimesta sakot ja piraattitallenteet hävitetään. Tulli haaviin jäi eräältä myyjältä huomattavan määrän savukkeita, sätkäpapereita ja nuuskaa sekä e-pillereitä. Veroseuraamukset näistä tavaroista noussevat jopa useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.


Komisarion Jouko Aromäki Vantaan poliisista oli tyytyväinen iskun tuloksiin ja korosti, että Vantaan seudun kirpputorien myyntitoimintaa tullaan vastaisuudessakin seuraamaan. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen varatuomari Antti Kotilainen kiittää iskun ajankohtaa; ’Joulu on sesonkiaikaan myös piraattitallenteiden kauppiaille ja tässä tuli nyt hyvä varoittava signaali piraattikauppiaille’, toteaa Kotilainen.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan Suomessa kirpputorin pitäjien suhtautuminen kirpputoreilla tapahtuvaan laittomaan piraattituotteiden myyntiin on vaihtelevaa; osa kirpputorin pitäjistä on puuttunut aktiivisesti toimintaan poistamalla tuotteita myynnistä ja lopettamalla asiakassuhteitaan piraattimyyjien kanssa ja osassa pitäjät sulkevat silmänsä toiminnan suhteen. Valitettavasti osassa Suomen kirpputoreista on myös pitäjillä itsellään ollut omilla myyntipöydillään myynnissä piraattituotteita. Kuluttajien valveutuneisuus ja heidän piraattituotteiden myynnistä itse myyjille ja ko. kirpputoreja pitäville tekemät huomautukset ovat myös osin puhdistaneet kirpputoreja niiden mainetta mustaavista piraattimyynneistä.


Pienemmät oikeudenloukkaukset hoituvat yleensä sakoilla. Suurimmissa tapauksissa käräjäoikeudet ovat tänä vuonna antaneet kaikkiaan 17 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista. Vuonna 2001 tuomiota tuli käräjäoikeuksista yhteensä 20 kappaletta, määrä on pysynyt siten melko samana. Kuluvan vuoden jutuissa on kuudessa tapauksessa langetettu ehdollisia vankeusrangaistuksia ja kerran ehdotonta vankeutta. Tänä vuonna tuomittujen ja joissakin tapauksissa sovittujen tekijänoikeuskorvauksien summa ylittää jo 230.000 euroa. Kotilaisen mukaan tuomittujen korvausten ja vankeusrangaistusten määrä kertoo selvästi selvitettyjen oikeudenloukkausten laajuudesta. ’Laittomaan toimintaan on tullut mukaan ammattimaisempaa otetta’, tiivistää Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset