POLIISI RATSASI P2P-VERKKOJEN YLLÄPITÄJIÄ YMPÄRI SUOMEN

Poliisi teki tänään 4.6.2007 useita kotietsintöjä eri puolilla Suomea. Ratsian kohteena oli DirectConnect-vertaisverkkojen eli niin sanottujen DC-hubien ylläpitäjiä ja käyttäjiä. Kotietsintöjä tehtiin nyt mm. Turussa, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla. Poliisi tutkii Internetissä tapahtunutta laajaa laitonta tiedostonjakelua epäiltyinä tekijänoikeusrikoksina. Tutkintapyyntöjen takana on Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. DirectConnect perustuu chat-huoneiden tapaisiin ns. hubeihin. Näissä hubeissa käyttäjät voivat chattailla, selailla toistensa tiedostoja ja jakaa niitä keskenään. Usein hubit asettavat sisäänpääsyvaatimukseksi sen, että käyttäjällä on tietty määrä tiedostoja jaossa.

TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan: ”Tämänpäiväisten iskujen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Nyt tutkintaan viedyillä hubeilla on jokaisella ollut tuhansia käyttäjiä ja jaossa on ollut satojatuhansia musiikkitiedostoja ja kymmeniätuhansia elokuvatiedostoja. Eritoten DC-hubien ylläpitäjien on syytä olla varuillaan jatkossakin. Uusia tutkintapyyntöjä tullaan tekemään.”

Suomen vakava Internet-piratismitilanne on tiedossa myös kansainvälisesti ja poliisin toiminta saa kiitosta kansainvälisiltä oikeudenhaltijoiden edustajilta.

Äänitealan kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n pääjohtaja John Kennedy toteaa: ”Olemme tyytyväisiä Suomen poliisin tämänpäiväisiin iskuihin laittomien hubien ylläpitäjiä vastaan. Kyseiset tahot ylläpitivät laajamittaista musiikin luvatonta nettilevitystä. Toiminnallaan ylläpitäjät ovat vaikeuttaneet suomalaisen luovan teollisuuden investointimahdollisuuksia ja vahingoittaneet erityisesti suomalaisia musiikkikenttää, onhan sen osuus musiikin kokonaismarkkinoista Suomessa reilusti yli 50 %. Poliisin tämänpäiväiset ja tulevat iskut osoittavat laittomien hubien ylläpitäjille sen, että he eivät pysty toimimaan salassa ja että heidän toimintaansa ei tulla suvaitsemaan.”

MPA:n Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan antipiratismioperaatioiden johtaja Halli Kristinsson kiittelee etenkin iskujen kohdistumista vertaisverkkojen ylläpitäjiin: ”Poliisin iskut verkkojen ylläpitäjiä vastaan ovat erittäin tervetulleita. Pohjoismaat, eritoten Ruotsi ja Suomi, ovat ehdottomasti koko maailman kärkiluokkaa, mitä tulee laittomaan elokuvien jakamiseen DirectConnect-vertaisverkoissa.”

Taloustutkimus Oy:n toukokuussa tekemä tutkimus osoittaa, että lähes 80 prosenttia suomalaisista tietää musiikki- ja elokuvatiedostojen luvattoman jakelun Internetissä laittomaksi.

LAILLISISTA MARKKINOISTA JA INTERNETPIRATISMISTA

• Maailmanlaajuisesti toiminnassa on yli 350 laillista digitaalisen musiikin kauppapaikkaa ja tarjolla on parhaimmillaan yli 3 miljoonan kappaleen valikoima. Suomesta kauppapaikkoja löytyy vajaa parikymmentä.

• Suomessa myytiin vuonna 2006 n. 10,5 miljoonaa musiikkitallennetta, arvoltaan n. 105 milj. euroa. Kotimaisen musiikin osuus myynnin arvosta oli 58 % ja kappaleista 59 %. Vuoden 2007 tammi-huhtikuun levymyynnin arvo on laskenut 13 % verrattuna edellisen vuoden vastaavaan jaksoon.

• Vuonna 2006 digitaalisen musiikkimyynnin arvo maailmanlaajuisesti oli noin 11 % kokonaismarkkinoista. Suomessa digitaalisen myynnin osuus markkinoista oli poikkeuksellisen alhainen, vain 3 %.

• TTVK arvioiden mukaan Suomessa oli vuonna 2006 yli 150 000 aktiivista vertaisverkkojen käyttäjää.

• Suomessa oli vuoden 2007 alussa n. 1 500 000 laajakaistaliittymää.

• Pohjoismaissa, eritoten Ruotsissa ja Suomessa suosituksi on noussut DirectConnect tiedostojen vaihto-ohjelma. DirectConnect perustuu chat-huoneiden tapaisiin ns. hubeihin. Näissä hubeissa käyttäjät voivat chattailla, selailla toistensa tiedostoja ja jakaa niitä keskenään. Usein hubit asettavat sisäänpääsyvaatimukseksi sen, että käyttäjällä on tietty määrä tiedostoja jaossa.

• Käyttäjämääriltään ja jaossa olevan aineiston perusteella Ruotsi ja Suomi ovat koko maailman kärkimaita. Suomessa toimi vuonna 2006 keskimäärin noin 750 julkista hubia ja Ruotsissa vastaava luku oli yli 1 000. Tällä hetkellä Suomessa on maailman neljänneksi eniten DirectConnect hubeja. Suomen edellä ovat USA, Ruotsi ja Romania.

• Suomi liittyi mukaan äänitealan kansainväliseen kannekampanjaan keväällä 2005, jolloin käynnistettiin rikosoikeudellisia tutkintapyyntöjä tahoja vastaan, jotka olivat merkittävässä määrin jakaneet luvatta musiikkia tietoverkoissa.

• Kampanjassa on tähän mennessä tehty 78 tutkintapyyntöä luvatta aineistoja jakaneita vastaan. Elokuva-ala on ollut mukana valtaosassa tutkintapyyntöjä. Nuorin kiinnijäänyt on ollut 10 -vuotias ja vanhin 59.

• Vireille laitetuista tapauksista on sovittu suurin osa ilman rikosoikeudenkäyntiä. Sopimusten keskimääräinen korvaussumma on ollut 1 600 euroa. Lisäksi sakkoja on kirjoitettu tapauskohtaisesti.

• Vuoden 2006 alusta lukien tietoverkoissa tehdyistä tekijänoikeudenloukkauksista voidaan tuomita tekijänoikeusrikoksesta, vaikka loukkaajalla ei olisi ollut ansiotarkoitusta. Maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta.

• Ensimmäinen uuden lain mukainen tekijänoikeusrikostuomio langetettiin Rauman käräjäoikeudessa 15.5.2007. Tuomitulla miehellä oli jaossa yli 4 000 mp3 musiikkikappaletta ja 69 elokuvaa. Mies tuomittiin sakkorangaistukseen.

• Lähes 80 % kuluttajista tietää, että musiikin jakaminen tietoverkoissa ilman oikeudenhaltijan lupaa on laitonta. Taloustutkimus Oy:n toukokuussa 2007 tekemän kyselyn perusteella tietoisuus jakautui ikäryhmittäin seuraavasti: 15-25 vuotta 78 %, 25-34 vuotta 86 %, 35-49 vuotta 86 % ja 50-79 vuotta 69 %.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset