Poliisi tutkii Internetissä tapahtunutta tekijänoikeusrikosepäilyä

KRP:n tiedote 14.12.2004


”Poliisi tutkii Internetissä tapahtunutta tekijänoikeusrikosepäilyä

Keskusrikospoliisi tutkii yhdessä paikallispoliisin kanssa Internetissä tapahtunutta laajaa elokuvien, musiikin ja muun aineiston jakelua epäiltynä tekijänoikeusrikoksena. Tutkinnassa on tehty useita kotietsintöjä eri puolilla Suomea.

Juttukokonaisuudessa epäillään jaetun tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia BitTorrent-vertaisverkkosovelluksella, jolla vertaisverkon käyttäjät jakavat ja lataavat tiedostoja toisten verkon käyttäjien kesken. Kyseiseen verkkoon pääsy vaatii rekisteröinnin. Kun käyttäjä lataa verkossa tarjolla olevan tiedoston itselleen, hänestä tulee samalla jakaja, jonka koneelta muut käyttäjät lataavat samaa tiedostoa itselleen. Tekijänoikeusrikoksen rangaistusmaksimi on kaksi vuotta vankeutta, ja tämäntyyppisiin rikoksiin liittyy usein myös vahingonkorvausvaatimuksia.

Jaettavana on ollut mm. elokuvia, musiikkia, ohjelmistoja ja pelejä yhteensä noin 6 000 tuotetta. Yksi tuote on voinut sisältää esim. yhden CD-levyn, jonkin artistin koko tuotannon tai useita elokuvia. Verkon välityksellä on jaettu materiaalia useiden miljoonien eurojen arvosta.


Verkon ylläpidosta epäillään neljää pääkäyttäjää sekä noin 30 muuta ylläpitäjää eri paikkakunnilla Suomessa. Verkossa on ollut noin 10 000 käyttäjää, jotka ovat ilmeisesti kaikki suomalaisia.


Juttukokonaisuuden esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia.”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset