Porilainen kirpputorikauppias tuomittiin tekijänoikeusrikoksista sakkoihin

Porin käräjäoikeus tuomitsi 22.6.2000 piraatti cd-äänitteiden myyntiä harjoittaneen porilaisen naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja nainen tuomittiin maksamaan yhteensä noin 20.000 mk edestä Säveltäjän Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:lle ja Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:lle. Naisen hallusta takavarikoidut 126 piraattilevyä määrättiin hävitettäviksi.

Nainen oli kertomansa mukaan harjoittanut kirpputoritoimintaa noin vuoden ajan kahdella eri myyntipöydällä. Piraattilevyjä nainen ehti tarjota myytäväksi noin kahden kuukauden ajan ennen kiinnijäämistään. Nainen jäi kiinni Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen suorittaman tarkastuksen perusteella. Levyt nainen oli hankkinut esimerkiksi Viipurista ja Tallinnasta sekä venäläisiltä Suomessa levyjen halvan hinnan vuoksi.

Nainen kiisti oikeudessa syyllisyytensä, mutta käräjäoikeus katsoi, että nainen oli ollut myyntiä harjoittaessaan tietoinen siitä, että kyseessä olivat piraattituotteet. Edelleen koska kyseessä ei ollut vain muutaman kappaleen myytäväksi tarjoaminen, käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli tekijänoikeusrikos eikä ainoastaan rikkomus.

Porin käräjäoikeuden antama tuomio on tämän vuoden aikana jo viidestoista alioikeuden antama tuomio koskien tekijänoikeuden loukkauksia. Tekijänoikeuden loukkauksia koskevat tapaukset ovat lisääntyneet rajusti, viime vuonna käräjäoikeuden tuomioita tuli koko vuoden aikana yksitoista kappaletta.

Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi tällä hetkellä Suomeen tuotavan vuositasolla noin kolme miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Viron viranomaisten ilmoitus matkustajaliikenteen tarkastamista piraattituotteiden löytämiseksi on lienee jossain määrin hiljentänyt piraattivirtaa Tallinnasta. Viron lainsäädännön mukaan piraatin maastavienti on rikos, josta rangaistuksena voidaan tuomita sakkoja tai vankeutta maksimissaan jopa kolme vuotta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset