Radiolähetyksiin linkittämisestä ennakkotapaus Iso-Britanniassa

Englannin ja Walesin ylioikeus antoi TuneIn -palvelua koskevan tuomion 1.11.2019. TuneIn on yhdysvaltalainen teknologiayritys, jonka palvelu TuneIn Radio kerää yhteen kymmeniä tuhansia radiokanavia ympäri maailman ja tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden kuunnella radiolähetyksiä linkitystekniikalla palvelun sovelluksen tai nettisivun kautta. TuneIn linkittää radioiden nettisivuilla tarjottavia radiolähetyksiä omalle sivulleen siten, että käyttäjät kuuntelevat radiolähetyksiä suoraan kaupallisessa TuneIn -palvelussa.

Sony Music ja Warner Music -levy-yhtiöt nostivat kanteen palvelua vastaan väittäen, että välittämällä musiikkia soittavia radiokanavia englantilaisille käyttäjille ilman lisenssiä TuneIn syyllistyy levy-yhtiöiden omistamien äänitallenteiden luvattomaan käyttöön. TuneIn puolestaan katsoi, ettei sen tarvitse lisensioida musiikkia, koska se vain linkittää radiolähetyksiin, jotka ovat jo vapaasti saatavissa internetissä.

Tuomioistuin sovelsi ratkaisussaan Euroopan unionin tuomioistuimen linkityksestä antamaa oikeuskäytäntöä. Tuomion mukaan musiikkiradiokanavien tarjoaminen TuneIn -palvelussa on musiikkisisällön yleisölle välittämistä, mikä edellyttää lupaa oikeudenhaltijoilta.

Sonyn ja Warnerin tekijänoikeuksia loukkaa tuomioistuimen mukaan niihin musiikkiradiokanaviin linkittäminen, joiden musiikkisisältöä ei ole lisensioitu Iso-Britanniassa. Näitä ovat erityisesti Iso-Britannian ulkopuoliset radiokanavat, joiden osalta musiikkisisältö on lisensioitu niiden omilla alueilla tai joita ei ole lisensioitu ollenkaan.

Tuomion mukaan TuneIn ei loukkaa Sonyn ja Warnerin tekijänoikeuksia niiden musiikkiradiokanavien linkittämisen osalta, joiden musiikkisisältö on jo lisensioitu Iso-Britanniassa.

Tuomio luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset