Nettipiratismi on vähentynyt Ranskassa merkittävästi sen jälkeen, kun Ranska otti käyttöön asteittaisen varoituskirjemenettelyn.
Vuonna 2009 Ranska hyväksyi niin kutsutun Hadopi -lain, joka mahdollistaa asteittaisen varoituskirjeiden lähettämisen henkilöille, jotka ovat käyttäneet Internet-yhteyttään tekijänoikeudellisesti suojatun materiaalin lataamiseen tai jakamiseen. Kolmannen varoituskirjeen jälkeen voidaan harkita teknisten rajoituskeinojen kuten laajakaistayhteyden määräaikaisen katkaisemisen käyttöön ottoa.
Ensimmäiset varoituskirjeet lähetettiin lokakuussa 2010, jonka jälkeen lain täytäntöönpanosta vastaava valtion virasto Hadopi (Haute Autorité pour la diffusion des oevres et la protection des droits sur internet) on aktiivisesti seurannut menettelyn vaikutusta nettipiratismin yleisyyteen sekä kulttuurin ja viihteen laillisten nettipalveluiden suosioon.
Tehokas työkalu piratismin vastaisessa taistelussa
Hadopin maaliskuun lopulla julkaisemasta tutkimuksesta käy ilmi, että varoituskirjemenettely on tehokas työkalu piratismin vastaisessa taistelussa. Tutkimuksen mukaan 95 % ensimmäisen varoituskirjeen saajista lopettavat tekijänoikeudellisesti suojatun materiaalin laittoman latauksen ja jakamisen.
Niistä p2p-käyttäjistä jotka eivät ole vielä saaneet varoituskirjettä, 71 % ilmoittaa lopettavansa
laittoman tiedostojenjaon kyseisen kirjeen ilmaantuessa.
Varoituskirjemenettelyn käyttöönoton jälkeen piratismi on vähentynyt Ranskassa selvästi. Vuoden 2011 aikana torrent-linkkejä tarjoavien piraattisivustoiden kävijämäärät vähenivät
17 % – 29 %, tutkimuksesta riippuen. Vastaavasti laiton tiedostojenjako p2p-ohjelmien välityksellä väheni 43 % – 66 %.
Vastaavanlaista ilmoitusmenettelyä kaavaillaan myös Suomeen
Myös Suomessa on kaavailtu vaihtoehtoisten menettelyiden käyttöönottoa laittoman tietoverkkolevityksen vähentämiseksi. Edellisen hallituksen esitys ilmoituskirjeiden lähettämisestä raukesi viime vuoden eduskuntavaalien johdosta, mutta uusi esitys on vireillä nykyisessä hallituksessa.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen uskoo, että Ranskan mallin tapainen ilmoitusmenettely toimisi Suomessakin: ”Malli on tuottanut positiivista tulosta nettipiratismin kitkemisessä Suomen ulkopuolella ja vastaavanlainen ilmoitusmenettely olisi tehokas keino puuttua laittomaan tiedostojenjakoon täälläkin. Toivomme Suomen hallituksen antavan uuden ja parannetun lakiesityksen eduskunnalle, jotta luovien aineistojen ja laillisen sisältökaupan turvaaminen verkossa toteutettaisiin hallitusohjelman mukaisesti.”
Hadopi -tutkimus luettavissa ja ladattavissa kokonaisuudessaan täältä:
http://www.hadopi.fr/sites/default/files/page/pdf/note17_en.pdf