Rikostuomio lyriikkasivustoa ja radiokanavaportaalia ylläpitäneelle miehelle

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi tänään 5.5. tuomionsa rikosasiassa, joka koski Lyrics.fi ja Nettiradio.fi -sivustoja tekoaikana 2013–2020. Tuomioistuin katsoi sivustojen ylläpitäjänä toimineen miehen syyllistyneen tekijänoikeusrikokseen ja tuomitsi tämän 6 kk ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänen hallitsemillaan sivustoilla Lyrics.fi ja Lyrics.com olevat musiikkikappaleiden sanoitukset määrättiin hävitettäväksi, samoin kuin Nettiradio.fi -sivustolla olevat, asianomistajien radiokanavien radiolähetysten hyper-, URL- ja muut vastaavat linkit määrättiin saatettavaksi käyttökelvottomiksi tai poistettavaksi. Rangaistuksen lisäksi tuomittu velvoitettiin maksamaan oikeudenhaltijoille 250 000 euroa hyvitystä ja korvauksia selvitys- ja valvontakuluista sekä oikeudenkäynnistä yhteensä noin 16 500 euroa.

Käräjäoikeuden tiedotteen tiivistelmän mukaan mies ja Lyrics-sivustojen käyttäjät olivat lisänneet sivustoille pääosin suomalaisten musiikkikappaleiden sanoituksia, joita oli enimmillään ollut noin 11 000 kappaletta. Mies ei ollut kysynyt toimintaansa lupaa sanoitusten tekijänoikeudenhaltijoilta. Nettiradio.fi -sivustolle mies oli ilman lupaa ohjannut 109 suomalaisen radiokanavan internetradioiden suorat lähetykset niin, että radiolähetyksiä oli pystynyt kuuntelemaan hänen hallitsemaltaan sivustolta poistumatta radiokanavan sivustolle. Mies oli tekoaikana saanut toiminnastaan mainos- ja palkkatuloina lähes 300 000 euroa sivustojen ilmeisen suuren kävijämäärän vuoksi.
Käräjäoikeus katsoi miehen osallistuneen aktiivisesti Lyrics-sivustojen aineistojen muokkaamiseen ja toiminnan moderointiin. Näin ollen hän ei voinut vedota alustapalvelutuottajan vastuuvapauteen käyttäjien sivustoille lisäämien laulunsanoitusten kappaleiden valmistamisesta ja levittämisestä.

Radiolähetysten välittämisen osalta käräjäoikeus katsoi miehen olleen tietoinen siitä, ettei hänen toiminnalleen ollut oikeudenhaltijoiden lupaa. Oikeudenhaltijoina olevat mediayritykset olivat kieltäneet toiminnan tälle osoitetussa kirjeessään ja osin myös käyttöehdoissaan, mutta mies oli jatkanut toimintaansa siitä huolimatta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tiedote asiasta: https://oikeus.fi/karajaoikeudet/lansi-uudenmaankarajaoikeus/fi/index/tiedotteet/2022/musiikkisanoituksiajanettiradioitasisaltaviainternetsivustojayllapitanyt37-vuotiasmiestuomittiintekijanoikeusrikoksesta.html

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
puh. 040 706 6674

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset