Suomen suurin piraatti-DVD takavarikko Helsingin lentokentällä

Tulli sai kiinni Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajavalvonnassa ulkomaalaisen miehen, jonka hallussa oli 1500 laittomasti valmistettua DVD-levyä. Levyt olivat pääasiassa uusimpia elokuvia sekä lisäksi mukana oli muutamia kymmeniä musiikki-DVD:eitä.


Suurin osa elokuvista oli sellaisia, että niitä ei ole laillisesti julkaistu DVD:nä missään maailmassa ja eikä niitä ole Suomessa vielä elokuvateatterilevityksessä. Joukossa oli eniten juuri Suomessa ensi-iltaan tullutta Terminator 3-elokuvaa, 150 kappaletta. Lisäksi muita nimikkeitä olivat mm. ”2 Fast 2Furious”, ”Hulk” , ”Charlien enkelit 2”, ”Italian Job”, ”Looking for Nemo”. Mukana ei ollut yhtään Suomessa tehtyä elokuvaa.


Kyseessä on toistaiseksi suurin Suomen viranomaisten kiinni saama erä laittomia DVD-elokuvia. ”Erityisen merkittäväksi tämän tapauksen tietenkin tekee se, että näitä elokuvia ei ole missään vielä julkaistu laillisina DVD-versioina”, toteaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen lakimies Ilkka Vuorenmaa.


”Eteläisen tullipiirin matkustajavalvonnalle tulee tämän vuoksi antaa iso kiitos, koska juuri tällaiset isot, laittomat uutuuserät ovat erittäin vahingollisia oikeudenomistajien normaalille liiketoiminnalle. Normaalisti elokuvat tulevat ensin teatterilevitykseen ja tämän jälkeen vuokra- ja myyntituotteina. Uskoakseni kuluttajat osaavat epäillä tuotteiden laillisuutta tällaisissa tapauksissa, joissa uutuuselokuvia myydään niiden vasta Suomessa saadessa ensi-iltansa elokuvateattereissa. ”DVD-laitteiden lisääntyminen Suomessa näkyy myös piratismissaVuorenmaan mukaan rikolliset ovat aloittaneet laittomien DVD-levyjen valmistamisen ja tarjonnan. Myös niiden maahantuonti on lisääntynyt. ”Tässäkin tapauksessa tulli pystyi havaitsemaan ja tunnistamaan laittomat tuotteet, vaikka ne pyrittiin piilottamaan maahantuotaessa. ” Vuorenmaa kertoo. ”On valitettavasti luonnollista, että nyt seuraava trendi piraattirintamalla on erilaiset laittomat DVD-levyt. Varsinkin Kauko-Idässä näitä piraatti DVD-elokuvia on tarjolla runsaasti ja niitä tulee maahamme sieltä sekä lähialueiltamme. Kauko-Idässä on takavarikoitu useita satoja tuhansia DVD-piraatteja yksittäisissä tapauksissa. ”Myös tullin toiminnassa on DVD-piratismi näkynyt”Matkustajavalvonnassamme on havaittu se, että varsinkin Aasiasta tuodaan Suomeen piraatti DVD-elokuvia. ”, kertoo tulliylitarkastaja Mika Pitkäniemi Eteläisen tullipiirin matkustajavalvonnasta. ”Eräät henkilöt aika ajoin pyrkivät hyötymään matkoillaan piraattituotteista ja tuomaan niitä tullessaan takaisin Suomeen. Myös Suomen kauttakuljetuksia on havaittu.”Piraattien tulva Suomeen ehdotetaan lopetettavaksi laillaSuomen tulli on viime vuosina saanut kiinni useita tuhansien piraatti CD-levyn eriä, suurimmissa yli 15.000 kappaletta. Myös tullin pysäyttämien erilaisten laittomien tuotteiden vuosittaiset kokonaismäärät ovat olleet kasvussa.

Piraattiäänitteiden ja -elokuvien osalta opetusministeriö on ehdottanut tekijänoikeuslain hallituksenesitysluonnoksessaan, että niiden maahantuonti kiellettäisiin kokonaan. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen ehdotti tällaista lainmuutosta jo vuonna 2001. Tällöin TTVK arvioi, että pelkästään Virosta ja Venäjältä tuotiin maahamme 3,0 miljoonaa piraatti äänilevyä ja elokuvaa. Vuoden 2002 osalta arvio oli jo 3,5 miljoonaa.


”Lainmuutos tulisi tosi tarpeeseen. Se selkeyttäisi tilannetta ja antaisi paremmat mahdollisuudet viranomaisille puuttua tilanteeseen sekä lailliselle kulttuurituotannollemme tuottaa elokuvia ja muuta kulttuuria. On sääli nähdä suomalaisia elokuvia ala-arvoisina DVD-piraatteina Viipurin torilla. Pian ne toivottavasti jäävätkin rajan taakse. Suomalaisten kuluttajien tulisi edelleen muistaa, että aitous on asenne ja lailliset tuotteet ylläpitävät suomalaista kulttuurituotantoa ja Suomen taloutta.”, arvioi Vuorenmaa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset