Suoratoistorippauspalvelu määrättiin estettäväksi Tanskassa

Saksalainen suoratoistorippaukseen perustuva palvelu Convert2mp3 määrättiin 4.7.2018 estettäväksi Tanskassa. Vaikka EU:ssa, mukaan lukien Suomessa, on aiemminkin annettu estomääräyksiä piraattisivustoja kohtaan, on kyseessä ensimmäinen kerta, kun estomääräys kohdistetaan suoratoistorippausta hyödyntävään palveluun.

Suoratoistorippaus on menetelmä, jossa YouTuben kaltaisissa suoratoistopalveluissa olevia sisältöjä muutetaan rippauspalvelun avulla tietokoneelle ladattaviksi tiedostoiksi. Convert2mp3 -tyyppisiä palveluita käytetään paljon esimerkiksi musiikkivideoiden ääniraitojen muuntamiseen mp3-tiedostoiksi. Oikeudenhaltijoita edustavan RettighedsAlliancen arvion mukaan tanskalaiset latasivat vuonna 2017 em. palvelun kautta 786 234 laitonta kopiota musiikkiteoksista.

Tuomion mukaan suoratoistorippauksen mahdollistaminen on tekijänoikeuslain mukaista yleisölle välittämistä, joka edellyttää lupaa oikeudenhaltijoilta. Tuomioistuin totesi myös, että palvelua käyttävät syyllistyvät tekijänoikeuden loukkaukseen valmistaessaan palvelun kautta kopioita suojatuista teoksista.

Oikeuden määräys annettiin teleoperaattori Telenorille, joka velvoitettiin estämään asiakkaidensa pääsy sivustolle. Tanskassa käytössä olevan oikeudenhaltijoiden ja teleoperaattoreiden välisen vapaaehtoisen yhteistyösopimuksen ansiosta muidenkin teleoperaattoreiden on estettävä pääsy sivustolle viikon kuluessa tuomion antamisesta.

Oikeudenhaltijoilla on EU-direktiivin nojalla oltava oikeus hakea kieltoa tai määräystä sellaisia välittäjiä vastaan, joiden palveluita kolmas osapuoli käyttää tekijänoikeuden tai lähioikeuden rikkomiseen. Suomessa estomääräystä on kuitenkin mahdollista hakea vain sellaisten palveluiden osalta, joiden ylläpitäjä on tuntematon.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset