Taiteen jälleenmyyntikorvausten valvontaa Avi-tarkastuksilla

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (Avi) suoritti 15.–16.6.2022 välisenä aikana kaksi tarkastusta taidemyyjien liiketiloihin Pirkanmaalla. Tarkastukset liittyivät taiteen jälleenmyyntikorvauksiin ja niillä oli mukana myös TTVK:n ja Kuvaston asiantuntijoita.

Jälleenmyyntikorvaus tarkoittaa taiteilijan tekijänoikeuslakiin perustuvaa oikeutta saada korvaus teostensa jälleenmyynnistä, johon osallistuu taidemarkkinoiden ammattilainen. Suomessa myytyjen teosten osalta jälleenmyyntikorvauksen kerää ja tilittää tekijöille tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry. Ammattimainen kuvataiteen myyjä, välittäjä tai ostaja ovat velvollisia antamaan Kuvastolle vuosittain selvityksen teosten myynnistä. Aluehallintovirasto voi tehdä tarkastuksen taidemyyjän liiketiloihin Kuvaston hakemuksesta, jos epäillään, että taiteen myyntiin liittyvää selvitysvelvollisuutta ei ole noudatettu.

Kuvasto liittyi TTVK:n jäseneksi vuonna 2016 taidemyynnin valvonnan tehostamiseksi ja mahdollisiin väärinkäytöksiin puuttumiseksi. Taidekauppiaiden ja -välittäjien seuranta jatkuu ja mahdollisia jatkotoimia harkitaan tapauskohtaisesti.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset