Taloustutkimus: Nettipiratismi ohitti jo perinteisen piratismin

Nettipiratismi – eli laittomasti netissä jaeltujen tiedostojen imurointi – on jo ohittanut perinteisten piraattitallenteiden maahantuonnin Suomessa. Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhtyprojektin toimeksiannosta tekemästä haastattelututkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan 15 prosenttia suomalaisista on imuroinut internetissä laittomasti jaettua musiikkia, elokuvia tai tietokonepelejä ja 13 prosenttia suomalaisista on tuonut niitä ulkomailta maahan. Vastaajilta kysyttiin, mitä hän itse tai hänen perheenjäsenensä ovat tehneet viimeisen vuoden sisällä.

Enemmistö tuomitsee piratismin

Hyvä uutinen tutkimuksessa on se, että enemmistö suomalaisista ei hyväksy kumpaakaan piratismin muotoa: vain 17 prosenttia kertoi pitävänsä hyväksyttävänä piraattitallenteiden imurointia internetissä ja 15 prosenttia piraattitallenteiden ostamista.

Tutkimus osoittaa, että eduskunnassa parhaillaan oleva hallituksen esitys tekijänoikeuslain uudistamiseksi on sekä tarpeen että vastaa kansalaisten oikeustajua.

Se kieltäisi Internetissä luvatta jaossa olevien musiikin ja elokuvien kopioinnin omaan käyttöön sekä piraattitallenteiden yksityisen maahantuonnin. Lain käsittely on kuitenkin jumiutunut eduskunnan kiireisiin, ja nyt pelätään, ettei sitä saada voimaan ennen kesää.

Ala kiirehtii uutta lakia

”Toivomme, että eduskunta hyväksyy uuden lain nopeasti, jotta saadaan laillisia keinoja puuttua kasvavaan piratismiin,” sanoo luovan alan Lyhtyprojektin projektinjohtaja Lauri Kaira.

”Tämäkin tutkimus kertoo, että kansan enemmistö pitää piraattien hankkimista vääränä, tapahtui se sitten Viipurin torilla vai anonyymisti Internetin vertaisverkoista. ”

Piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) projektipäällikkö Antti Kotilaisen mukaan uusia pykäliä tarvittaisiin nopeasti. ”Jarmo Mäkelän aiemmin tekemän tutkimuksen (www.eironfi.com) perusteella Suomessa on yli 40.000 aktiivista vertaisverkkojen käyttäjää. Vertaisverkkoista tapahtuva piraattikopioiden imurointi näkyy eritoten ulkomaalaisen musiikin menekissä, jossa myynnin laskua on tällä hetkellä n. 20 % viime vuoteen verrattuna.”

Taloustutkimuksen Omnibus-tutkimuksessa haastateltiin syyskuussa henkilökohtaisesti 999 iältään 15–79-vuotiaista suomalaista. Tutkimuksen teetti Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projekti yhteistyössä projektissa mukana olevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen kanssa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset