Tanskassa uusi yhteistyömalli laittomien palveluiden rahavirtojen katkaisemiseksi

Mainosvälittäjät ja maksupalvelujen tarjoajat ovat allekirjoittaneet Tanskan kulttuuriministeriön ja oikeudenhaltijoita edustavan yhteenliittymän kanssa sopimuksen (nk. Kodex), jolla ne sitoutuvat vapaaehtoisesti estämään mainosten ja maksujen päätymisen laittomille verkkosivustoille.

Verkkomainonta on yksi digitaalisista liiketoimintamalleista, joita käytetään väärin rikollisen toiminnan rahoittamiseen. Koska digitaalisen mainostilan ostaminen tapahtuu suureksi osin automatisoidusti välittäjien kautta, arvostettujenkin tuotemerkkien mainoksia voi tahattomasti päätyä laittomien palveluiden nettisivuille niiden toimintaa rahoittamaan.

Tanskalaiset teleoperaattorit ovat jo vuonna 2014 tehdyllä sopimuksella sitoutuneet siihen, että yhdelle teleoperaattorille annettu estomääräys pannaan viikon kuluessa täytäntöön myös muiden teleoperaattoreiden osalta.

Jatkossa tuomioistuimen todetessa palvelun laittomaksi ja määrätessä sille estomääräyksen, yhteistyösopimusten osapuolet estävät mainosten, maksujen ja verkkoliikenteen pääsyn tälle sivustolle.

”Tanskan esimerkki osoittaa, että piratismiin on mahdollista puuttua tehokkaasti, jos niin vain halutaan. Laittomatkin palvelut ovat riippuvaisia erilaisista välittäjäpalveluista, kuten palvelintilan tarjoajista ja maksuliikenteen välittäjistä. Kaikkien verkossa toimivien välittäjien tulisi pidättäytyä tarjoamasta palvelujaan laittomille sivustoille”, toteaa TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Lue lisää täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset