Tekijänoikeuspäivä esiin myös mediakasvatuksessa

 

Lapsella ja nuorella on oikeus omaan teokseen –

Tekijänoikeus suojaa sekä opettajan, että oppilaan luovaa työtä


Tekijänoikeuspäivää vietetään 28.4.2010. Mediakasvatusseura ry. ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. haluavat nostaa tekijänoikeuspäivänä esiin erityisesti lapsen oikeutta omiin mediaesityksiin. Lapsi ei voi oppia kunnioittamaan tekijänoikeuksia, ellei itse tiedä oman työnsä arvoa ja tunne töitään koskevia oikeuksia, järjestöistä muistutetaan.

”Kouluun ja tekijänoikeuksiin liittyvä keskustelu painottuu usein vain siihen, mitä on kouluissa luvallista esittää ja mitä ei. Haluamme lisätä keskusteluun näkökulman, jossa tarkastellaan lasta mediaesityksen tekijänä. Tekijänoikeuslain mukaan oppilas on aina oman teoksensa oikeudenhaltija. Kouluissa tehtyjä lyhytelokuvia katsellaan ja jaetaan ilman, että oppilaat tietävät omistavansa oikeudet tekemiinsä töihin. Tekijänoikeuden merkitys konkretisoituu itse tekemällä ja tällöin asia pitäisi myös tuoda koulussa esille”, kertoo Mediakasvatusseuran koordinaattori Anniina Lundvall.

Internet mahdollistaa omien videoiden helpon julkaisun ja jakelun kotimaisilla ja ulkomaisilla alustoilla. Verkossa vallitsevaan jakamisen ja re-miksaamisen kulttuuriin kuuluu olennaisena muiden tuottamien musiikkiesitysten, videoiden ja valokuvien hyödyntäminen omissa esityksissä. Sosiaalisen median sovellusten kautta on jaossa miljoonia mediaesityksiä, jotka houkuttelevat hyödyntämään niitä.

”Muiden tekemän aineiston käyttöön osana omaa työtä tarvitaan lupa. Luvan kysyminen voi olla vaikeaa esimerkiksi yhteystietojen tai yhteisen kielen puuttumisen takia. Luvatta ei muiden tekemää materiaalia pidä ottaa.

Joissakin tapauksissa voidaan hyödyntää esimerkiksi Creative Commons -lisensioitua aineistoa. CC -lisenssillä tekijä, ja sen jatkokäyttäjä, luovuttaa haluamansa käyttöoikeudet teoksen käyttäjälle, katsojalle tai kokijalle, jolloin aineistoa voi käyttää esimerkiksi osana omaa mediaesitystä.”CC-lisenssi ei poista tekijänoikeuksia eikä muiden tekemiä teoksia saa käyttää miten haluaa, mutta tämä käytäntö helpottaa esimerkiksi kouluissa tehtävää mediakasvatustyötä. Jos äänen ja kuvan tuottaminen itse ei onnistu, CC-lisenssin avulla omiin mediaesityksiin saa luvallista kuvaa ja ääntä”, Lundvall kuvailee.

”Tekijänoikeuteen liittyvät näkökulmat pitää tuoda esiin jo alakoulussa. Tätä tarkoitusta varten on olemassa Opetushallituksen suosittelema oppimateriaali Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä 4-6-luokan oppilaille. Paketti sisältää runsaasti aineistoa oppilaille ja opettajille tietovihkosta lautapeliin, ja sen voi tilata maksutta osoitteesta www.tekijanoikeus.fi”, Kirsi Salo muistuttaa.

Lisätietoa:

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry., Toiminnanjohtaja Antti kotilainen, p. 040 548 1781

Mediakasvatusseura ry., Puheenjohtaja Reijo Kupiainen, p. 044 902 190, www.mediakasvatus.fi

Mediakasvatus.fi:n tekijänoikeuspaketti: www.mediakasvatus.fi/node/4063

Tekijänoikeuspäivästä: www.tekijanoikeuspaiva.fi

Tietoa Creative Commonsista: creativecommons.fi

 

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset