Thaimaan PlayStation-piraattipaketti toi tuomion Vantaallla

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 29.11.2000 laittomien PlayStation-pelikopioita maahantuoneen 35-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikkomuksesta 50 päiväsakkoon (2.200 mk). Mies tuomittiin maksamaan sakkojen lisäksi tekijänoikeudellisia korvauksia Sonylle yhteensä yli 7.000 mk ja oikeudenkäyntikuluja yli 5.000 mk.


Mies oli saanut vuonna 1998 Thaimaan-matkansa jälkeen postipakettina 45 kappaletta laittomia Sony PlayStation-pelejä Thaimaasta. Piraattitallenteissa oli useita kappaleita samaa peliohjelmaa. Käräjäoikeuden mukaan ”näin usean saman pelin tilaamisessa ei ole mitään mieltä ilman levitystarkoitusta”. Tekijä jäi kiinni tullin tekemän tarkastuksen perusteella.


PlayStation – peliformaatti on videopelien markkinajohtaja pohjoismaissa. Pelkästään Suomessa pelikoneita on myyty jo 297.000 kappaletta ja myytyjen pelien määrä vuonna 1999 läheni 700.000 kpl ja markkamäärä 100 mmk. Pelien suosion myötä niiden piraattituotanto ja -kauppa on kuitenkin muodostunut suureksi ongelmaksi. Tämänpäiväinen tuomio oli jo kahdeskymmeneskuudes piratismia koskeva tuomio tänä vuonna. Piraattipelejä tuodaan maahan sekä Suomen lähialueilta Venäjältä ja Virosta että suoraan Kaukoidästä, esimerkiksi Thaimaasta. Laittoman maahantuonnin lisäksi alan ongelmana on pelien laajalle levinnyt laiton kopiointi CD-rom -asemilla. Laittomia kopioita levitetään yleisölle kirpputorien, internetin kautta ja lehti-ilmoituksilla.


Piraattipelit eivät toimi normaalissa PlayStation -pelikonsolissa, ellei siihen ole tehty teknisiä muutoksia. Konsoleihin lisättään ns. mod-piiri. Tällaiset muutokset vaarantavat laitteen toimivuuden, eikä laitteille myönnetty takuu koske muunneltuja pelikonsoleja, korostaa pelikoneiden virallinen maahantuoja, Tech Data Finland Oy.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset