Tie tekijänoikeuteen – uusi pelillinen oppimateriaali tekijänoikeuksista

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on yhdessä Nuorten Akatemian kanssa kehittänyt uuden yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnatun pelillisen opetusmateriaalin. Tie tekijänoikeuteen -nimisessä, Seppo-alustalle rakennetussa pelissä nuoret pääsevät tutustumaan tekijänoikeuksiin hauskasti ja käytännönläheisesti.

Pelin kehitys aloitettiin alkuvuodesta 2020. Suunnittelutyöpajoihin osallistui TTVK:n asiantuntijoiden ja Nuorten Akatemian lisäksi myös pelin kohderyhmänä olevat nuoret itse. Pelin tehtäviä laadittiin mm. TTVK:lta yleisesti kysyttyjen tekijänoikeudellisten kysymysten pohjalta.

Pelissä osallistujat saavat valita itselleen mieluisan ’tienhaaran’ ja päättää ryhtyvätkö valokuvaajaksi, vloggaajaksi vai musiikintekijäksi. Tarinallisuuden kautta pelaajien ymmärrys luovista aloista lisääntyy ja he pääsevät tutustumaan itselleen syntyviin oikeuksiin sekä toisten tekemien sisältöjen käyttöön liittyviin kysymyksiin.

Peli toimii Seppo-alustalla, jota oppilaat käyttävät omilla tableteilla, mobiililaitteilla tai tietokoneilla. Pelin ohjaajana toimii esimerkiksi opettaja. Kouluilla tai muilla pelin tilaavilla kohderyhmillä ei tarvitse itsellään olla Seppo-lisenssiä hankittuna, vaan pelin käyttö on kohderyhmille helppoa ja maksutonta. Peli on saatavilla sekä suomen- ja ruotsinkielisenä. Hankkeen tuottamiseen saatiin erityisavustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Tie tekijänoikeuteen on yksi TTVK:n monista peruskouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin kohdistuvista tekijänoikeudellisista kasvatushankkeista, joita on toteutettu OKM:n myöntämien erityisavustusten tuella. Muita hankkeita ovat mm. ympäri Suomen toteutetut kouluvierailut sekä Tekijanoikeus.fi -sivusto.

”Tekijänoikeuden perusteiden hallinnasta on tullut digitaalisessa ympäristössä liikennesääntöihin verrattavissa oleva välttämättömyys yhteentörmäyksien välttämiseksi. Lisäksi tekijänoikeuksien ymmärtäminen madaltaa kynnystä ryhtyä itse luovan alan ammattilaiseksi. Tällä hetkellä luokissa istuvista lapsista ja nuorista moni tulee tulevaisuudessa työskentelemään tekijänoikeuksista riippuvaisilla aloilla,” kirjoittaa TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala Nuorten Akatemian blogissa.

Kohderyhmät voivat tilata pelin Tekijanoikeus.fi -sivuston tai Nuorten Akatemian kautta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset