Tiskijukka pidätettiin yli 150 vielä julkaisemattoman albumin myynnistä

Äänitetuottajien kansainvälinen kattojärjestö IFPI (www.ifpi.org) kertoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa Iso-Britannian poliisin pidättäneen tiskijukkana ja musiikkiarvostelijana toimineen miehen epäiltynä varkaudesta ja rahanpesusta. Tietojen mukaan mies on käyttänyt hyväkseen asemaansa saadakseen käsiinsä promootiolevyjä ja hänen epäillään myyneen yli 150 vielä julkaisematonta levyä eBayn huutokaupassa.

Mikäli miestä vastaan nostetaan syyte, on kyseessä Iso-Britannian ensimmäinen tapaus, joka liittyy vielä julkaisemattomien levyjen myyntiin. Miehen epäillään myyneen mm. Foalsin, Delaysin, Grand Nationalin ja Kelly Rowlandin musiikkia.

Musiikin ennenaikainen vuotaminen Internetiin on merkittävä ongelma äänitealalle. Suositun artis-tin odotetun uutuuslevyn kohdalla levyn vuotaminen nettiin on omiaan aiheuttamaan huomattavaa vahinkoa levyn lailliselle myynnille. Kaikki musiikki vuotaa nykyisin Internetiin viimeistään siinä vaiheessa, kun levy julkaistaan.

Ääniteala pyrkii minimoimaan erilaisin turvajärjestelyin ennenaikaiset vuodot. Samaan aikaan levy-yhtiöiden on kuitenkin markkinoitava tulevia julkaisuja. Tässä tarkoituksessa ne lähettävät promootiokappaleita toimittajille, tiskijukille ja radioille. Promootiolevyissä on yleensä merkintä, joka kieltää niiden edelleen myynnin ja lataamisen Internetiin.

Suomessa ei ole törmätty kotimaisten julkaisujen osalta ennenaikaisiin nettivuotoihin. Sen sijaan promootiolevyjä on havaittu olevan myynnissä esim. levydivareissa ennen niiden virallista julkaisua. Joissakin levyissä on ollut päällä jopa ”ei myyntiin” -tarra. Suomalaisten kansainvälisten artistien osalta nettivuodoilta ei ole vältytty. Nightwishin syyskuussa 2007 ilmestynyt Dark Passion Play albumi vuoti nettiin jo elokuussa. Vuodon takaa paljastui ranskalainen musiikkitoimittaja.

Ilmiön ja ongelman johdosta, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on tällä viikolla lähettänyt suomalaisille radioasemille kirjeen. ”Haluamme informoida radioasemia ja niillä työskenteleviä alan pelisäännöistä. Onneksemme meillä ei ole mittavaa ongelmaa ja tarkoituksena on varmistaa, että niitä ei vastaisuudessakaan ilmene”, summaa TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen kirjeen tavoitteita.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset