TTVK käynnistää valistuskampanjan suomalaisille vertaisverkon käyttäjille

Suomessa piratismivalvontaa ja tekijänoikeudellista tiedotusta hoitava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) käynnistää 5.1.2005 suomalaisille Internet-vertaisverkon käyttäjille suunnatun valistuskampanjan. Kampanjan aikana musiikkia luvatta vertaisverkossa jakava henkilö saa tietokoneensa kuvaruudulle viestin, jossa huomautetaan toiminnan laittomuudesta ja mahdollisista oikeudellisista seurauksista. Lisäksi viesti kehottaa käyttämään verkossa tätä nykyä tarjolla olevia laillisia musiikkipalveluita.

”Tavoitteenamme on sekä valistaa vertaisverkkojen suomalaisia käyttäjiä että tukea musiikin laillisia verkkokauppoja”, vahvistaa toiminnanjohtaja Antti Kotilainen TTVK:sta. Kotilaisen mukaan valistuskampanja osuu hyvään ajankohtaan. ”Keskusrikospoliisin joulukuussa Finreactor palvelimeen kohdistamien kotietsintöjen jälkeen keskustelu Internetpiratismista on käynyt kiivaana lukuisilla Internetin keskustelupalstoilla.”


Vertaisverkot syövät kaistaa ja levymyyntiä



Internet-piratismi kasvoi Suomessa rajusti vuoden 2004 aikana. Merkittävin syy kasvulle on laajakaistaliittymien määrän kasvu vuoden takaisesta 470 000 kpl:sta nykyiseen 750 000 kappaleeseen. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n toiminnanjohtajan Arto Alaspään mukaan laajakaistamarkkinoiden kasvu revitään pitkälti luovan sektorin selkänahasta. ”Internetpiratismi näkyy myyntitilastoissa. Äänitemyynnin lasku vuonna 2004 oli kokonaisuudessaan n. 10 % eli kappalemääräisesti levyjä myytiin yli miljoona vähemmän kuin vuonna 2003”, vahvistaa Alaspää. Kansainvälisen äänilevyetuottajien kattojärjestön IFPI:n mukaan Internetin vertaisverkoissa on tällä hetkellä luvatta jaossa keskimäärin 700 miljoonaa musiikkitiedostoa.


Vertaisverkkoliikenteen määrä näkyy vahvasti myös suomalaisten korkeakoulujen julkaisemista tietoliikennetiedoista. Turun yliopiston mukaan lokakuussa 2004, yliopiston sisään tulevasta tietoliikenteestä 62 % ja ulosmenevästä liikenteestä peräti 86 % oli erilaisten vertaisverkko-ohjelmistojen tuottamaa. KRP:n joulukuisen operaation arvioitiin ainakin hetkellisesti vähentäneen jopa 15 %:lla koko Suomen internet-liikenteen määrää.


Vertaisverkkojen käyttäjiä yli 50 000 – lataaminen netistä syrjäyttänyt yksityisessä kopioinnissa alkuperäiset CD:t



Puolueettoman ulkopuolisen tahon (www.eironfi.com) kesällä 2004 tekemän kyselyn perusteella suomalainen Internetpiratismi on laajuudeltaan ja vaikutuksiltaan merkittävä. Kysely oli suunnattu aktiivisille suomalaisille vertaisverkkokäyttäjille ja siihen saatiin lähes 2 600 vastausta. Tutkimuksen mukaan Suomessa on n. 52 000 vertaisverkkojen käyttäjää ja lailliselle kaupalle vuositasolla aiheutuvat tappiot Suomessa olivat:


– musiikki n. 800 000 CD-levyä

– elokuvat n. 340 000 elokuvaa

– tietokonepelit n. 425 000 peliä.


”Äänitemyyntilukujen valossa em. P2P-tutkimus näyttää vastaavan melko hyvin todellisuutta, kun arvioidaan lailliselle kaupalle aiheutuvia tappioita”, toteaa Kotilainen TTVK:sta.


Teoston yhteydessä toimivan yksityisen kopioinnin hyvitysmaksuyksikön joulukuussa julkaiseman tutkimuksen perusteella yleisin tapa tallentaa musiikkia tätä nykyä, on kopiointi Internetistä tietokoneen kovalevylle. Puolet tutkimukseen vastanneista kotitallentajista oli imuroinut musiikin Internetistä. Vuosi sitten luku oli alle 30 prosenttia. Alkuperäiseltä, julkaistulta CD:ltä tallentaminen oli sen sijaan vähentynyt vuodessa 53 prosentista 30 prosenttiin vastaajista.


Valistuksen uskotaan tepsivän – ÄKT ei sulje pois tutkintapyyntöjäkään



Suomalaiset oikeudenhaltijatahot uskovat yhä vahvasti tiedottamisen ja valistuksen voimaan. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n toimitusjohtajan Katri Sipilän mukaan musiikin tekijät, säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat uskovat siihen, että tiedottaminen ja yleinen valistus on paras tapa ohjata kuluttajien käyttäytymistä siten, että musiikin luominen ja siitä elannon saaminen on mahdollista tulevaisuudessakin. Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttisen mukaan muusikot näkevät verkkomusiikissa edelleenkin enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia, vaikka kaupalliset musiikkisovellukset joutuvatkin nyt verkossa ponnistamaan hyvin vaikeista lähtökohdista.


Taloustutkimuksen syyskuussa 2004 tekemän tutkimuksen perusteella enemmistö suomalaisista ei hyväksy piraattitallenteiden imurointia internetissä. Vain 17 prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä Internetissä luvatta jaetun musiikin ja elokuvan imurointia hyväksyttävänä. Tässä ryhmässä nuorten alle 25-vuotiaiden osuus korostui. ”Kohderyhmä on kieltämättä haastava”, vahvistaa Kotilainen. ”Nuorten keskuuteen on syntynyt jo ryhmä, jonka mielestä kaiken kulttuurituotannon kuuluisi olla vapaasti jaettavissa vertaisverkojen miljoonille muille käyttäjille. Uskomme kuitenkin vahvasti, että tietokoneen kuvaruudulle ilmestyvä viesti pistää saajansa miettimään toiminnan mahdollisia seurauksia”, jatkaa Kotilainen.


TTVK edustaa piratismiasioissa myös Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:tä. Kansainvälisesti levy-yhtiöt ovat lähteneet haastamaan yksittäisiä tiedostojenjakajia Yhdysvalloissa, Kanadassa, Tanskassa, Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Iso-Britanniassa ja Itävallassa. Euroopassa levytuottajien kattojärjestö IFPI ilmoitti lokakuussa 2004 käynnistettäväksi yhteensä 459 kannetta. Yhdysvalloissa levytuottajien edustaja RIAA ilmoitti joulukuussa 2004 käynnistävänä 754 uutta kannetta.


ÄKT:ssä kansainvälisiä kanteita erityisesti seuranneen apulaisjohtaja Tommi Kyyrän mukaan ei ole poissuljettua, ettei myös Suomessa tehtäisi tutkintapyyntöjä poliisille yksittäisistä tiedostojenjakajista. ”Kokemukset maailmalta ovat kannustavia ja näyttää siltä, että kanteilla olisi vaikutusta jaossa olevien tiedostojen määrän ja eritoten kuluttajien tietoisuuteen toiminnan laittomuudesta”, vahvistaa Kyyrä. ”Levyteollisuus sinänsä suhtautuu uusiin jakeluteihin kuten Internetiin hyvin positiivisesti. Yritämmekin saada käyttäjiä siirtymään mm. Internetin laillisiin musiikkipalveluihin, joita Suomessakin on tällä hetkellä toiminnassa jo useita”, jatkaa Kyyrä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset