Tulli iski kovalla kädellä Tampereella kirpputoripiratismiin

Tampereen tulli on takavarikoinut suuria määriä erilaisia piraattituotteita 30.5.2001 Tampereella kolmeen suureen kirpputoriin kohdistuneissa iskuissaan. Operaatiossa tullin haltuun saatiin maahan tullaamatta tuotua tavaraa mm. CD-levyjä, elokuvia, vaatteita, peliohjelmia, jotka olivat myynnissä kirpputoreilla. Tavaraa tulli sai haltuunsa paljon; yli sata CD-levyä, kymmenittäin Sony PlayStation-pelejä, tuhansia tupakkatuotteita, säkeittäin vaatteita sekä muuta sekalaista tavaraa. Suurelle osalle pienimpiä eriä myyneille myyjille määrättiin sakkoja ja osan osalta toimenpiteet ovat vielä kesken.


Äänite-, elokuva- ja pelitekijänoikeuksien loukkauksia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on markkinavalvonnassaan huomannut, että kirpputoreilla toimii tavallisten myyjien riesana ammattimaisia toimijoita, jotka tuovat maahan erilaisia tuotteita jälleenmyytäväksi. Yleensä nämä tuotteet ovat Venäjältä ja Virosta hankittuja ns. piraatteja. Ammattimaiset myyjät tekevät hankintamatkojaan ulkomaille säännöllisesti ja levittävät tuotteensa useille eri kirpputoreille eri paikkakunnille ja yksittäisillä kirpputoreilla vielä useille eri pöydille. Tällainen piraattitallenteiden maahantuonti levitystarkoituksessa on kiellettyä, samoin kuin piraattitallenteiden myynti. Jos piraattituotteistaan haluaa päästä eroon, ei niitä saa myydä kirpputorilla, koska tällöin syyllistytään tekijänoikeusloukkaukseen. Tämä ihmisten tulisi pitää mielessään näin kesän alkaessa ja kirpputorimyynnin lisääntyessä. Yleensä rangaistus tekijänoikeusloukkauksesta on sakko, tekijänoikeuslainmukaiset hyvitykset ja vahingonkorvaukset sekä tuotteiden menettäminen, mutta tänä vuonna on myös tekijöitä tuomittu vankeusrangaistuksia erilaisista tekijänoikeusrikoksista.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan Suomessa kirpputorin pitäjien suhtautuminen kirpputoreilla tapahtuvaan laittomaan piraattituotteiden myyntiin on vaihtelevaa; osa kirpputorin pitäjistä on puuttunut aktiivisesti toimintaan poistamalla tuotteita myynnistä ja lopettamalla asiakassuhteitaan piraatti-myyjien kanssa ja osassa pitäjät sulkevat silmänsä toiminnan suhteen. Valitettavasti osassa Suomen kirpputoreista on myös pitäjillä itsellään ollut omilla myyntipöydillään myynnissä piraattituotteita. Kuluttajien valveutuneisuus ja heidän piraattituotteiden myynnistä itse myyjille ja ko. kirpputoreja pitäville tekemät huomautukset ovat myös osin puhdistaneet kirpputoreja niiden mainetta mustaavista piraattimyynneistä. Poliisin ja tullin lisäksi myös Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat suorittavat kirpputorien valvontaa. Keskus saa päivittäin tavallisilta ihmisiltä vinkkejä piraattimyynnistä vinkkipuhelimeensa 0800 130 230 ja kotisivujensa kautta (www.antipiracy.fi).


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen Taloustutkimus Oy:llä aiemmin tänä vuonna teettämä tutkimus vahvistaa tekijänoikeudenhaltijoiden arviot piraattitallenteiden (äänitteet, videoelokuvat, tietokone-pelit) maahantuontimääristä Virosta ja Venäjältä paikkansapitäviksi. Oikeudenhaltijat arvioivat, että vuonna 2000 Suomeen tuotiin pelkästään Virosta ja Venäjältä yli 3,0 miljoonaa piraattitallennetta. Tutkimuksessa kysyttiin yli tuhannelta 15 – 74 -vuotiaalta suomalaiselta kuinka usein he ovat käyneet viimeisen 12 kuukauden aikana Virossa tai Venäjällä ja kuinka paljon tämän ajanjakson aikana he ovat tuoneet maahan näistä maista erilaisia tallenteita. Vastaavanlainen tutkimus tehtiin aiemmin toukokuussa 1999. Tuolloin maahantuotujen cd-piraattitallenteiden määräksi arvioitiin tutkimuksessa 1,7 miljoonaa kappaletta.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ja sen jäsenet tekivät elokuussa 2000 oikeus- ja opetusministeriölle lakialoite-esityksen koskien piraattiteosten kaikkinaista maahantuonnin kieltämistä. Suomen voimassa oleva tekijänoikeuslaki ja rikoslaki säätävät rangaistavaksi ainoastaan ns. levitystarkoituksessa tapahtuvan laittomien teosten maahantuonnin. Kirpputorilla myynnissä olevat piraattitallenteet onkin Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tutkimusten ja käsiteltyjen tapausten perusteella usein tuotu maahan itse tai avustajien avulla muka yksityiseen käyttöön. Tällä hetkellä lakialoite on opetusministeriön virkamiesvalmistelussa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset