Tulli ja poliisi iskivät bootleg – levyjen levittäjiin

Tampereen ja Helsingin tulli sekä Helsingin poliisi ovat suorittaneet tammikuussa valvontaiskuja, joiden kohteena ovat olleet luvattomien konserttitaltiointien eli bootleg – levyjen levittäjät. Muun muassa Tampereella ja Helsingissä suoritettujen ratsioiden tuloksena viranomaiset ovat takavarikoineet yksityishenkilöiltä tuhansia CDR-bootleg – levyjä. Myös helsinkiläisestä levykaupasta löydettiin poliisin toimesta pienehkö määrä laittomia bootlegtallenteita.


Tapausten jäljille päästiin normaalin tullivalvonnan ja piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) Internetvalvonnan perusteella. Bootleg – tallenteita markkinoitiin näyttävillä englanninkielisillä sivustoilla ja tarjolla oli useiden kymmenien kansainvälisten artistien konserttitaltiointeja. Yhteensä sivustoilla oli tarjolla lähes kaksituhatta bootleg – levyä. Kotimaisista bändeistä levityksessä olivat HIM, The 69 Eyes, CMX, Ultra Bra ja Nightwish yhtyeiden konserttitaltiointeja. Asiakkaita näillä luvattomuuksiin syyllistyneillä oli ympäri maailmaa.


Esiintyvän taiteilijan esitystä ei ole lupa tallentaa ja tarjota yleisölle ilman taiteilijan lupaa. TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen toteaa, että jo levyjen tarjoaminen myytäväksi tai esim. vaihdettavaksi rikkoo tekijänoikeuslakia. ’Kyseessä on rikollinen toiminta’, painottaa Kotilainen. Tekijänoikeuslaki sallii ainoastaan muutaman kopion valmistamisen omaan henkilökohtaiseen käyttöön. Oikeudenhaltijat selvittelevät parhaillaan korvausvaatimuksiaan ja jutut päätyvät mitä todennäköisimmin tuomioistuinten käsiteltäväksi.


Helsinkiläisen levykaupan osalta TTVK oli jo kertaalleen varoittanut kyseistä liikettä. ’Varoituksesta huolimatta saimme kuluttajilta edelleen ilmoituksia liikkeessä kaupattavista bootlegeistä. Nyt kauppias joutuu maksamaan sakkojen lisäksi myös tekijänoikeuskorvauksia’, toteaa Kotilainen


Bootleg-tallenteiden laittomuus patee kaikkiin tallenteisiin; videoihin, CDR-levyihin ja CD-levyihin. Internet on tehnyt laittoman materiaalin levittämisestä helppoa ja sitä kautta maailman laajuisen ongelman. ’Toivomme luonnollisesti, että bootleggien levittäjät ottavat näistä tapauksista onkeensa ja lopettavat toi-mintansa oma-aloitteisesti. Toimintaan tullaan myös jatkossa aktiivisesti puuttumaan’, vahvistaa Kotilainen.
Bootleg on elävästä esityksestä, kuten konsertista, radiosta, televisiosta, harjoituksista tai muusta esitystilanteesta ilman esittävien taiteilijoiden lupaa valmistettu tallenne.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset