Piratismia vastaan kamppailevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tilastot kuluvalta vuodelta osoittavat Suomen piraattiongelman kasvaneen edelleen viime vuodesta. Tuoreimmassa tapauksessa Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 5.12.2001 suomalaisen mieshenkilön tekijänoikeusrikoksesta 80 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa tuli yhteensä 3.200 mk. Mies jäi kiinni Helsinki-Vantaan lentotullissa saapuessaan Thaimaasta, jolloin hänen matkattavavaroistaan löydettiin lähes 1.400 Sony PlayStation piraattitietokonepeliä. Korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja mies joutuu pulittamaan oikeudenhaltijoille yhteensä lähes 16.000 mk
Mies kiisti käräjäoikeudessa syyllisyytensä ja ilmoitti ostaneensa pelit päähänpistosta ja juovuksissa omaan yksityiseen käyttöönsä katukauppiaalta n. 5 mk:n kappalehintaan. Käräjäoikeus ei pitänyt miehen kertomusta pelien käyttötarkoituksesta kuitenkaan uskottavana. Takavarikoidut pelit sisälsivät useita kappaleita samoja pelejä, mm. erittäin suosittua Colin McRae Rally 2 – nimistä peliä oli pelkästään yli 70 kappaletta. Pelit olivat myös paketoitu poikkeuksellisesti siten, että niitä mahtui matkatavaroihin mahdollisimman paljon.
Piratismia vastaan kamppailevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan Thaimaasta tuodaan eritoten piraattipelejä. Eniten piraattitallenteita tuodaan kuitenkin tällä hetkellä Venäjältä. Oikeudenhaltijoiden teettämien tutkimusten perusteella piraattitallenteita tuodaan Suomeen pelkästään Virosta ja Venäjältä vuositasolla yli 3,0 miljoonaa kappaletta. Oikeudenhaltijat ovat kuluvan syksyn aikana laajalti kampanjoineet piratismia vastaan Fake No More – nimisellä kampanjalla. Kampanjan avulla on pyritty eritoten vaikuttamaan kuluttajien asenteisiin ja tuomaan esiin piratismin vaikutuksia suomalaiselle kulttuurille ja alan teollisuudelle.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen varatuomari Antti Kotilaisen mukaan kampanja on ollut todella tarpeellinen. Vuoden 2001 aikana keskuksen tietoon tulleet loukkaustapaukset ovat edelleen lisääntyneet rajusti. Tutkintapyyntöjä on kuluneen vuoden aikana tehty marraskuun loppuun mennessä 138 kappaletta, kun koko viime vuonna niitä tehtiin yhteensä 105 kappaletta. Kasvua on tullut siten yli 30 %.
Käräjäoikeudet eri puolella Suomea ovat langettaneet tänä vuonna yhteensä 20 tuomiota ja tuomittujen tekijänoikeuskorvausten määrä ylittää 1,5 mmk. Viime vuonna tuomittujen korvausten määrä oli n. 600.000 mk ja se kertyi yhteensä 26 tuomiosta. Kotilaisen mukaan korvausten lähes kolminkertaistuminen kertoo selkeästi yksittäisten loukkaustapausten laajuudesta. ’Käräjille päätyneet jutut ovat muuttuneet enemmän ammattimaiseksi toiminnaksi ja se näkyy selkeästi tuomittujen korvausten määrässä ja siinä, että neljässä tapauksessa syyllisille on langetettu vankeusrangaistuksia’, toteaa Kotilainen.
Rehottavan piraattitallenteiden maahantuonnin lisäksi kuluvan vuoden aikana suureksi ongelmaksi ovat nousseet Venäjällä sijaitsevat suomalaisille suunnatut piraattinettikaupat. Kotkan käräjäoikeus tuomitsi heinäkuussa erään tällaista palvelua ylläpitäneen venäläismiehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Keskuksen mukaan piraattinettikaupat jatkavat edelleen toimintaansa.
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ja sen jäsenet ojensivat elokuussa 2000 oikeus- ja opetusministeriölle lakialoite-esityksen koskien piraattiteosten kaikkinaista maahantuonnin kieltämistä. Suomen voimassa oleva tekijänoikeuslaki ja rikoslaki säätävät rangaistavaksi ainoastaan ns. levitystarkoituksessa tapahtuvan laittomien teosten maahantuonnin. Tällä hetkellä lakialoitteen eteenpäin vieminen ja valmistelu on opetusministeriön hoidossa ja sen kohtalo ratkennee ensi kevään aikana.
Euroopan maista esim. Ranskassa ja Virossa piraattiteosten kaikkinainen maahantuonti on kiellettyä. Italian lain mukaan piraattituotteita ostaneita kuluttajia voidaan rangaista piraattilevyä kohden noin 1.000 mk:n suuruisella hallinnollisella sakolla.
Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:n toiminnanjohtaja Arto Alaspään mukaan vallitseva tilanne on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, että lainsäädännön muuttaminen on välttämätöntä. ’Voidaan perustellusti kysyä, miksi kuluttajien annetaan edelleen yhden tuoteryhmän, piraattituotteiden, osalta hyötyä varastetun tavaran hankkimisesta. Muutoinhan varastetun tavaran vaikkapa ainoastaan omaan käyttöön hankkiminen rinnastetaan kätkemisrikokseen. Ongelma on jatkunut jo useita vuosia ja on kasvanut kansantaloudellisestikin sellaisiin mittoihin, että siihen täytyy puuttua heti lainsäädäntöä muuttamalla.’, toteaa Alaspää.