Turun piraattikauppiaiden rangaistukset kovenivat hovioikeudessa

Turun hovioikeus antoi 5.2.2003 kolme tuomiota, joissa kaikissa korotettiin Turun tullin elokuussa 2001 Turun kirpputoreilla suoritetussa valvontaiskussa kiinni jääneiden kahden miehen ja yhden naisen rangaistuksia ja oikeudenhaltijoille tuomittuja korvauksia.


Turun käräjäoikeus langetti helmikuussa 2002 miehille tekijänoikeusrikoksesta päiväsakkoja toiselle 50 ja toiselle 90. Oikeudenhaltijoille miehet velvoitettiin käräjäoikeudessa suorittamaan korvauksia yhteensä yli 5.500 euroa. Naisen osalta käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen tekijänoikeusrikkomuksen ja nainen selvisi kärä-jäoikeudessa 30 päiväsakolla ja n. 1.600 euron korvauksilla. Oikeudenhaltijat eivät tyytyneet käräjäoikeuden tuomioihin vaan valittivat kaikkien osalta Turun hovioikeuteen.


Hovioikeus korotti rangaistusta eniten naisen osalta tuplaten sakkojen määrän 60 päiväsakkoon muuttaen samalla teon rikkomuksesta rikokseksi. Molemmat miehet saivat hovioikeudessa maksettavakseen sakkoja lisää 10 päiväsakkoa. Kaiken kaikkiaan tuomitut korvaukset nousivat käräjäoikeuden yhteensä reilusta 7.000 eurosta hovioikeudessa yhteensä lähes 18.000 euroon. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus vahvistivat, että vastaajien autoista takavarikoidut lähes 200 piraattitallennetta olivat itse asiassa kauppiaiden myyntivarastoa ja kuuluivat näin ollen teon rangaistavuuden piiriin.


Piratismia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK) on tyytyväinen hovioi-keuden tuomioihin. ’Hovioikeuden viesti piraattikauppiaille on selkeä ja nyt kovennetut rangaistukset ovat oikeassa suhteessa tekoihin. Kyse on ollut tekijänoikeuden haltijoilta varastetusta omaisuudesta ja sen laittomasta hyödyntämisestä’, toteaa varatuomari Antti Kotilainen TTVK:sta. Kotilainen antaa kiitosta myös Läntiselle tullipiirille; ’TTVK palkitsi Läntisen tullipiirin viime vuonna vuoden 2001 aikana tehdystä ansiok-kaasta työstä piratismia vastaan. Nyt annettu tuomio kertoo hyvästä työstä tullin puolelta.’

Suomen piratismitilanne lukeutuu TTVK:n mukaan edelleen EU-maiden synkimpien joukkoon. Suomea pahempi tilanne on Kreikassa, Espanjassa ja Italiassa. Oikeudenhaltijat arvioivat viime vuonna Suomeen tuodun noin 3,8 miljoonaa piraattitallennetta, josta CD-levyjen osuus oli noin 3,0 miljoonaa. Määrä on kas-vanut vuoden 1999 kokonaismäärästä 1,9 miljoonasta siten lähes 2,0 miljoonalla. Laillinen musiikkitallen-nekauppa laski vuonna 2002 Suomessa kappaleissa noin 7 prosenttia, mikä vastaa noin 650.000 CD-levyä.

Vuonna 2002 käräjäoikeudet eri puolella Suomea langettivat yhteensä 17 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista ja tuomittujen tekijänoikeuskorvausten määrä ylitti 230.000 euroa. Vuonna 2001 vastaavat luvut olivat 20 kpl ja 250.000 euroa, joten tuomioiden määrässä oli pientä laskua. Vankeustuomiota langetettiin vuonna 2002 kuudessa tapauksessa, joten vankeusrangaistusten osuus tuomioista oli 35 prosenttia. Vuoden aikana lan-gettiin myös TTVK:n yli 20-vuotisen toimintahistorian ensimmäinen ehdoton vankeusrangaistus (6 kk) Lappeenrantalaiselle piraattikauppiaalle.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset