Turun tulli iski kirpputoripiratismiin

Turun tulli suoritti 29.8.2001 valvontaiskut kolmelle turkulaiselle kirpputorille. Iskut olivat jatkoa Läntisen tullipiirin jo aiemmin tänä kesänä Tampereella, Porissa ja Raumalla tehtyihin iskuihin. Tällä kertaan tullin haaviin jäi laittomia piraattitallenteita (cd-levyjä, PlayStation pelejä ja videoelokuvia) yli 600 kpl. Valtaosa takavarikoiduista tallenteista oli piraatti cd-levyjä, joita oli yli 500 kpl. Tulliylitarkastaja Arto Kurkela Läntisestä tullipiiristä on tyytyväinen iskun tuloksiin ja korostaa, että Turun seudun kirpputorien myyntitoimintaa tullaan vastaisuudessakin seuraamaan. ’Tulemme seuraamaan myyntipaikkoja esim. luvatta maahan tuodun tupakan ja savukepapereiden myynnin osalta’, toteaa Kurkela.


Tutkinnan aikana on selvinnyt, että jotkut myyjistä olivat toimineet usealla eri kirpputorilla ja niilläkin useammalla eri pöydällä. Äänite-, elokuva- ja pelitekijänoikeuksien loukkauksia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on markkinavalvonnassaan huomannut, että kirpputoreilla toimii tavallisten myyjien riesana ammattimaisia toimijoita, jotka tuovat maahan erilaisia tuotteita jälleenmyytäväksi. Yleensä nämä tuotteet ovat Venäjältä ja Virosta hankittuja ns. piraatteja. Nyt tullin tutkintaan tulleessa tapauksessa on ilmennyt kyseisiä ammattimaisia piirteitä. Osa myyjistä oli hankkinut tuotteet ’tukkurina’ toimineelta turkulaismieheltä.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan juttu tullaan mitä todennäköisemmin viemään päätekijänä toimineen tukkurin ja laajempaa jatkomyyntiä harjoittaneiden osalta käräjäoikeuden käsiteltäväksi. ’Tukkuriksi epäilty henkilö on jo aikaisemmin tuomittu tekijänoikeusrikosta’, toteaa oikeudenhaltijoita edustava varatuomari Antti Kotilainen. Keskuksen mukaan laittoman toiminnan jatkaminen tuomioistuimen langettavan tuomion jälkeen alkaa olla valitettavan yleistä.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan Suomessa kirpputorin pitäjien suhtautuminen kirpputoreilla tapahtuvaan laittomaan piraattituotteiden myyntiin on vaihtelevaa; osa kirpputorin pitäjistä on puuttunut aktiivisesti toimintaan poistamalla tuotteita myynnistä ja lopettamalla asiakassuhteitaan piraattimyyjien kanssa ja osassa pitäjät sulkevat silmänsä toiminnan suhteen. Valitettavasti osassa Suomen kirpputoreista on myös pitäjillä itsellään ollut omilla myyntipöydillään myynnissä piraattituotteita. Kuluttajien valveutuneisuus ja heidän piraattituotteiden myynnistä itse myyjille ja ko. kirpputoreja pitäville tekemät huomautukset ovat myös osin puhdistaneet kirpputoreja niiden mainetta mustaavista piraattimyynneistä.


Käräjäoikeudet ovat tänä vuonna antaneet kaikkiaan 14 tuomiota tekijänoikeusloukkauksista. Vuonna 2000 tuomiota tuli käräjäoikeuksista yhteensä 26 kappaletta. Tänä vuonna tuomittujen tekijänoikeuskorvauksien summa ylittää jo 1.200.000 mk, kun vuoden 2000 tuomitut kokonaiskorvaukset olivat jonkin verran yli 600.000 mk. Kotilaisen mukaan tänä vuonna tuomittujen korvausten määrä kertoo selvästi selvitettyjen oikeudenloukkausten laajuudesta. Kiinnijääneet ja oikeuteen viedyt tapaukset ovat keskimäärin olleet laajempia, kuin viime vuonna. Tästä kertoo Kotilaisen mukaan myös se seikka, että tänä vuonna käräjäoikeudet ovat langettaneet neljässä tapauksessa vastaajille vankeustuomiot, kun viime vuonna vankeustuomioita ei annettu laisinkaan.

Lisätietoja


varatuomari Antti Kotilainen, 09 6803 4049, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus


tulliylitarkastaja Arto Kurkela, 02 468 4257, Läntinen tullipiiri

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset