Turussa kirpputoripiraattimyyjälle vankeutta ja iso lasku

Turun käräjäoikeus tuomitsi 5.2.2004 naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta 60 päivän vankeusrangaistukseen sekä maksamaan valtiolle rikoksena hankittua hyötyä yli 2.000 euroa. Vankeusrangaistus on ehdollinen. Nainen tuomittiin maksamaan yhteensä yli 10.000 euroa tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja. Takavarikoidut yli 560 piraatti CD-levyä tuomittiin hävitettäväksi. Levyt tulli takavarikoi naisen kotoa, joka toimi myyntivarastona. Käräjäoikeus katsoi vastoin naisen väitteitä, että kaikki piraatti CD-levyt oli maahantuotu levitystarkoituksessa ja hankittu myyntitarkoitukseen. Käräjäoikeuden mukaan naisen toiminta oli ollut ammattimaista ja laajamittaista ja hänet tuomittiin maksamaan täydet korvaukset kaikista myydyistä ja takavarikoiduista tuotteista.

Tuomittu nainen jäi kiinni kesäkuussa 2003, kun Turun tulli suoritti valvontaiskut kolmelle turkulaiselle kirpputorille. Laittomasti piraattikaupasta jäi kiinni tuomitun lisäksi viisi henkilöä. Eräät myyjät saivat sakkorangaistuksen jo aiemmin. Osa tapauksista on edelleen syyteharkinnassa.

”Olemme tyytyväisiä tuomioon. Oikeus on tuominnut riittävän ankarasti tällaisen harmaantalouden suunnitelmallisen ja ammattimaisen toiminnan. Rikoshyödyn menettäminen on myös selkeä viesti piraattirikollisille. Tämä tuomio yhdessä korkeimman oikeuden joulukuussa antaman tuomion kanssa hillitsee laitonta toimintaa. Korkein oikeus tuomitsi tällöin sadan piraattituotteen maahantuojan sakkoihin. Tietenkin vasta lainsäädäntöön tuleva piraattitallenteiden maahantuonnin totaalikielto yhdessä tullin suorittaman valvonnan kanssa tulee antamaan riittävät välineet piraattien maahantuontiongelmaan ratkaisemiseksi.”, kommentoi OTK Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset