USA:n Korkein oikeus vahvisti ohjelmistoyritysten vastuun oikeudenloukkauksista

USA:n Korkein oikeus antoi eilen iltapäivällä ratkaisunsa Grokster-tapauksessa. Korkein oikeus vahvisti kolmivuotisen oikeusprosessin päätteeksi sen, että Grokster- ja StreamCast -vertaisverkko-ohjelmat kehittäneet yhtiöt ovat vastuussa ohjelmien käyttäjien tekemistä oikeudenloukkauksista. Oikeuden päätös oli yksimielinen.


Oikeuden mukaan ohjelmien tarkoitus oli tekijänoikeuden suojaaman musiikin ja elokuvien laiton levittäminen. Kyseisillä Ohjelmilla levitetystä materiaalista 90 % oli tekijänoikeuden suojaamaa, jonka levittäminen olisi edellyttänyt oikeudenhaltijoiden lupaa.

Oikeudenloukkausten mittakaavaa oikeus luonnehti seuraavasti: ”the probable scope of copyright infringement is staggering”.


Oikeudenhaltijatahot olivat laajalti edustettuina tapauksessa; kanteen takana olivat niin elokuvayhtiöt kuin yksittäiset muusikotkin.


Ohjelmayritysten väite ohjelmien nykyisistä ja tulevista laillisista käyttötavoista ei vakuuttanut oikeutta. Korkeimman oikeuden ratkaisun jälkeen asian käsittely jatkuu alemmissa oikeusasteissa oikeudenhaltijoiden korvausvaatimusten osalta.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen ratkaisuun: ”Oikeus vahvisti sen, että liiketoiminnan tulee tapahtua lailliselta pohjalta myös verkkomaailmassa.” Kotilainen jatkaa: ”Tästä päätöksestä hyötyvat kaikki: teosten tekijät ja tuottajat, sisältö- ja teknologia-alan yritykset ja ennen kaikkea kuluttajat, jotka saavat laillisten markkinoiden nousun myötä teokset saatavilleen turvallisesti, laadukkaasti ja sopivaan hintaan.”


”Päätöstä on jo ehditty luonnehtia tappioksi teknologiasektorille. Itse asiassa tämä ratkaisu edesauttaa lailliselta pohjalta toimivien teknologiayritysten toimintaa, kun markkinoita vääristävät laittomat palvelut kuihtuvat. Uskon, että tämän päätöksen jälkeen ihmiset siirtyvät entistä enemmän laillisten palvelujen käyttäjiksi”, Kotilainen tiivistää.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset