Vaalimaan rekkaröntgen nappasi yli 4500 piraatti-CD:tä

Vaalimaan tulli on 17.5.2000 suorittanut merkittävän piraattiääniteiden takavarikon, jossa tullin haltuun jäi yli 4.500 kappaletta laittomia cd-ääniteittä. Kyseessä on tähän asti suurin Vaalimaan tullin haaviin jäänyt yksittäinen levyerä.

Laittoman lastin löytyminen oli suurelta osin Vaalimaan uuden läpivalaisulaitoksen ansiota. Vaalimaan tulliin saapui 17.5 illalla yhdentoista aikoihin perävaunukontillinen rekka. Konttia tarkastettaessa kontin etuosasta löydettiin cd-ääniteitä, jotka sisälsivät venäläistä musiikkia. Tämän jälkeen rekka ohjattiin Tullin läpivalaisulaitteeseen. Läpivalaisun avulla havaittiin, että kontin takaosaan oli kaiken muun lastin taakse pakattu iso erä cd-levyjä pahvilaatikoihin.

Laatikoita avattaessa huomattiin, että jokaiseen laatikkoon oli pakattu levyjä kahteen kerrokseen. Laatikon päällimmäisenä oli aina kerros venäläistä musiikkia ja alimmainen kerros sisälsi laittomasti valmistettua kansainvälisten tähtien musiikkia.

Laittomien piraattitallenteiden kuten cd-levyjen, videoitten ja tiekonepelien maahantuonti on tällä hetkellä Suomessa suuri ongelma laillisesti toimivalle teollisuudelle ja kaupalle. Suurin osa laittomista tuotteista tuodaan maahamme lähinaapureista Venäjältä ja Virosta. Vuositasolla on arvioitu, että Suomeen tuodaan jo pelkästään kuluttajien toimesta ns. yksityiseen käyttöön yli 2.500.000 piraattitallennetta. Tämän lisäksi piraattitallenteita salakuljetetaan ammattimaisesti Suomeen edelleen esim. kirpputoreille myytäväksi. Äänilevyteollisuudelle (musiikin tekijät, tuottajat, esittäjät, tukkukauppa ja vähittäiskauppa) piratismin aiheuttamat tappiot vuodessa ovat tällä hetkellä noin 250 mmk.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus harjoittaa Suomessa piratismin vastaista toimintaa. Tänä vuonna käräjäoikeudet eri puolella Suomea ovat antaneet jo 12 tuomiota koskien tekijänoikeusloukkauksia. Tekijänoikeuskorvauksia on tuomittu maksettavaksi yli 300.000 mk. Keskuksen projektipäällikkö varatuomari Antti Kotilainen muistuttaa kuluttajia siitä, että piraattituotteen ostamisella kuluttaja rahoittaa aina kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta. Rahat eivät todellakaan ole korvamerkittyä rahaa, vaan sitä kanavoidaan esim. huumeiden valmistukseen ja salakuljetetukseen.

Keskus, oikeudenhaltijat ja tulli solmivat 20.12.1999 yhteistoimintasopimuksen laittomasti valmistettujen ja väärennettyjen tavaroiden kaupan ja levityksen torjumiseksi. Nyt suoritetut pysäytystoimet ovat osoitus oikeudenhaltijoiden ja tullin yhteistyön tehokkuudesta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset