Vaalimaan tulli nappasi ennätyslastin dvd-piraatteja – 9kk vankeutta

Kotkan käräjäoikeus tuomitsi 25.11.2004 saksalais-venäläismiehen 9 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä veropetoksesta sekä tekijänoikeusrikoksesta. Lisäksi miehen rikoksissa käyttämä henkilöauto tuomittiin menetetyksi valtiolle.


Vaalimaan tulliin saapui lokakuun loppupuolella henkilöauto, jota kuljetti sekä Saksan että Venäjän kansalaisuuden omaava 50-vuotias mieshenkilö. Saapuessaan maahan mies ei ilmoittanut tullattavaksi mitään. Suoritetussa tarkastuksessa tulli löysi henkilöauton matkustaja- ja tavaratilasta yli 13.500 piraatti DVD-elokuvaa ja -musiikkitallennetta. Kyseessä on suurin koskaan Suomessa tehty laittomien piraatti DVD-tallenteiden takavarikko, aikaisempi ennätys oli Helsinki-Vantaan lentokentälle elokuussa 2003 tehty 1.500 DVD-piraatin takavarikko.

Pääosa nyt takavarikoiduista elokuvista oli venäläistä alkuperää, mutta mukana oli myös länsimaisia, vastikään vasta teatterilevitykseen tulleita elokuvia. Takavarikkoon saatiin mm. vasta viikko sitten Suomessa ensi-iltaan tulleen Denzel Washingtonin tähdittämän Koston Liekki elokuvan piraattikopioita. Mies oli kertomansa mukaan viemässä levyjä Saksaan.


Mies kiisti oikeudessa syyllisyytensä molempiin rikoksiin. Miehen mukaan levyt oli tarkoitus tullata vasta Saksassa ja lisäksi miehellä ei kertomansa mukaan ollut mitään tietoa tallenteiden laittomuudesta. Käräjäoikeus ei uskonut miehen vilpittömyyteen. Mies oli kertomansa mukaan sopinut levyjen kuljettamisesta aikaisemmin täysin tuntemattoman miehen kanssa. Käräjäoikeuden mielestä näissä poikkeuksellisissa sopimusolosuhteissa miehelle oli syntynyt korostunut selvitysvelvollisuus tallenteiden laillisuudesta. Myös törkeän veropetoksen osalta käräjäoikeus katsoi kyseessä olleen tahallisen teon.


Suomessa piratismivalvontaa suorittavan ja oikeudenhaltijoita edustavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) toiminnanjohtajan Antti Kotilainen mukaan tullin suorittama pysäytys on jälleen selkeä osoitus Venäjällä toimivasta laajasta kansainvälisestä piraattiteollisuudesta, joka on monin paikoin järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Perinteisesti vahvan musiikkipiratismin ohella on nyt runsaasti tarjolla myös piraattielokuvia DVD-formaatissa. Tilanne Venäjällä on pahentunut vuosi vuodelta. ”Vuonna 1996 maassa oli kaksi CD-levyjä valmistavaa tehdasta, nyt määrä on 33. Tehtaiden tuotantokapasiteetti on vuositasolla yli 320 milj. CD-levyä ja 28 milj. DVD-levyä. Homman karuus paljastuu, kun tiedetään, että Venäjän laillisilla markkinoilla myyntiin vuonna 2003 yhteensä vain 30 miljoonaa CD-levyä ja 500.000 DVD-elokuvaa. Tehtaiden ylikapasiteettia täytetäänkin pitkälti piraattituotannolla, jota pyritään levittämään myös EU:n laajoille kuluttajamarkkinoille. Venäjällä valmistettuja piraatti CD-levyjä on tavattu 26 eri valtiossa ja levyteollisuudella on näyttöä siitä, että yli 60 % Venäjän levytehtaista on mukana piraattilevyjen valmistuksessa.”, toteaa Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset