Vankeutta piraattien maahantuojille Kotkassa

Kotkan käräjäoikeus tuomitsi 14. joulukuuta 2007 kaksi venäläismiestä neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. Tulli oli löytänyt tarkastuksessa miesten autoon kätketyt yli 3 300 elokuvien piraattikopiota. Käräjäoikeus velvoitti miehet maksamaan korvauksia tekijänoikeuden haltijoille yli 9 000 euroa. Syyttäjä vaati myös salakuljetukseen käytetyn henkilöauton tuomitsemista valtiolle. Tämän vaatimuksen käräjäoikeus hylkäsi, mutta tuomitsi miehet sen sijaan menettämään valtiolle henkilöauton arvona 1 000 euroa.

Levyt kätkettynä vararenkaaseen

Venäläismiehet saapuivat Vaalimaan tulliin aamuyöllä marraskuun 1. päivänä. Tulli löysi tarkastuksessa ensin vararenkaan alle kätketyt kaksisataa piraattielokuvaa. Tarkemmassa tutkimuksessa vararenkaan havaittiin painavan normaalia enemmän ja hölskyvän ravistettaessa. Vararenkaan sisältä Tulli löysi yli neljäsataa DVD-levyä. Piraattielokuvat sisälsivät sekä länsimaisia että venäläisiä elokuvia. Suurin osa takavarikoiduista DVD-levyistä oli ns. kaksipuolisia DVD-levyjä. Yhdellä tällaisella levyllä saattoi olla kopioituna jopa kymmenen elokuvaa. Yhteensä elokuvia oli yli 3 300. Joukossa oli uutuuselokuvia kuten Rottatouille, joista ei ole vielä markkinoilla laillisia DVD-tallenteita lainkaan.

Määränpää Saksa

Venäjän piratismitilanne on yksi maailman pahimmista. Elokuvien, musiikin ja tietokoneohjelmien piratismiasteen arvellaan vaihtelevan 65 ja 83 % välillä. Nyt Tullin haaviin jääneiden DVD-elokuvien lopullinen määränpää oli todennäköisesti Saksa.

Suomalaisten piraattiostokset rajan takaa ovat selvästi vähentyneet kaksi vuotta sitten voimaan tulleen lain myötä. Vuoden 2006 alusta lukien yhdenkin piraattitallenteen tuominen Suomeen on ollut rangaistavaa. Tullihallituksen ylitarkastaja Anssi Kartilan mukaan kokemukset uudesta laista ovat olleet positiivisia. ”Uusi laki näkyy kuluttajien asenteissa. Piraattikauppa Viipurissa on hiipunut ja Tullin työ siltä osin vähentynyt”, vahvistaa Kartila.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n arvioi, että vuonna 2006 Suomeen tuotiin noin 700 000 piraattitallennetta. Huippuvuosi piraattien maahantuonnissa oli 2003, jolloin kokonaismäärä läheni neljää miljoonaa tallennetta. Myös ihmisten omien ilmoitusten mukaan piraattitallenteiden hankkiminen on vähentynyt. Tämä käy ilmi Taloustutkimus Oy:n kesällä 2007 tekemästä tekijänoikeusbarometristä. Tutkimuksen mukaan vuonna 2006 kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoi tuoneensa maahan piraatteja. Tänä vuonna vastaava osuus oli neljä prosenttia. Piraattien ostaminen kotimaassa alentui vastaavasti neljästä prosentista kahteen prosenttiin.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset